IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на американската икономика изненада анализаторите

През третото тримесечие БВП на САЩ се увеличава с 2,3%, забавен от разпространението на делта варианта на коронавируса

17:13 | 22.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Икономиката на САЩ се е разширила с 2,3% на годишна база през третото тримесечие на 2021 г., показват ревизираните данни на министерството на търговията на страната, цитирани от MarketWatch. Предходната статистика беше за 2,1% ръст на БВП.

Увеличението на показателя изненада икономистите. Данните от анкета на The Wall Street Journal показаха, че очакванията бяха да няма промяна в стойностите за развитието на БВП на най-голямата икономика в света.

През първата половина на годината увеличението на показателя е средно 6,5% на годишна база. Икономиката обаче е забавила своя ръст през третото тримесечие поради разпространението на делта варианта на коронавируса.

Към момента икономистите очакват ръстът на показателя да се ускори през четвъртото тримесечие като потреблението също ще увеличи рязко. Официалните статистики за това обаче ще бъдат публикувани в края на януари.

Големият въпрос към момента е доколко бързото разпространение на омикрон щама ще спъне развитието на американската икономика през последните седмици на декември и през първото тримесечие на следващата година.
Към момента новият вариант на коронавируса омикрон е доминиращ в САЩ, като последните данни на Световната здравна организация (СЗО) показват, че той е засечен в около 90 държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още