IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на американската икономика се ускорява, но остава под очакванията

БВП на САЩ се е увеличил с годишните 6,6%, показват окончателните данни на министерството на търговията в страната за периода април-юни

16:59 | 26.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jill Connelly/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jill Connelly/Bloomberg

Американската икономика расте малко по-бързо от първоначално очакваното през второто тримесечие на годината. Равнището на брутния вътрешен продукт (БВП) вече е над предпандемичния си пик на фона на мащабните фискални стимули и програмата за ваксиниране срещу COVID-19, които дадоха тласък на разходите.

БВП на САЩ се е увеличил с годишните 6,6%, показват окончателните данни на министерството на търговията в страната за периода април-юни. Това е ревизирана в посока нагоре оценка от първоначалните 6,5%, отчетени през юли, съобщава Ройтерс.

Това обаче е под прогнозите на икономистите, анкетирани от агенцията, които очакваха ръстът на БВП да достигне 6,7%.

Икономиката нарасна с темп от 6,3% през първото тримесечие, успявайки да се съвземе от по-ранните понижения.  

Ревизията в посока нагоре през последното тримесечие отразява много по-силния темп на потребителски разходи, отколкото първоначално се смяташе. През периода правителството изплати и еднократни стимули на домакинства със средни и ниски доходи.

В същото време Федералният резерв запази свръхоблекчената си парична политика, оставяйки лихвите на исторически ниски равнища и стимулирайки цените на фондовия пазар.

Потребителските разходи, които отговарят за над две трети от американската икономика, получиха тласък от програмата за ваксиниране, благодарение на която имаше увеличение на търсенето на услуги, като пътувания, хотелски престой, хранене навън, забавления и др.

Но инерцията изглежда се позабавя в началото на третото тримесечие на фона на новия пик на болни от делта варианта на коронавируса. Продължаващите забавяния във веригата на доставки също причиняват недостиг на стоки и суровини, което на свой ред се отразява и върху продажбите. Според данни за разходите по кредитни карти плащанията за самолетни полети, круизи, престой в хотели и мотели намаляват.

От Bank of America Securities намалиха прогнозата си за ръста на БВП за третото тримесечие до 4,5% от 7% по-рано. Икономистите на Goldman Sachs миналата седмица също свиха прогнозата за растеж за това тримесечие до 5,5% от 9%.

Активността обаче се очаква да се ускори през последните три месеца на годината. Като цяло икономистите очакват растеж от около 7% за годината, което би било най-доброто представяне от 1984 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още