IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на американската икономика се ускорява през второто тримесечие

Икономиката на САЩ извлича полза от доброто представяне на потреблението и износа, а слабости се наблюдават в разходите на щатските и местните власти

16:27 | 28.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската икономика расте с 2,6% през второто тримесечие на тази година, което представлява ускорение спрямо първите три месеца, когато годишният темп на ръста беше 1,4%. Той е ревизиран нагоре с 0,2 процентни пункта.

Темпът през периода април-юни обаче е по-слаб от този, който президентът Доналд Тръмп обеща, коментира The New York Times. Властите са си поставили дългосрочна цел от 4% ръст на БВП. Последният път, когато повишението беше толкова, беше през 2000 г.

Очакванията за ръста през второто тримесечие бяха за стойност от 2,5 на сто. Повишението е на тримесечна база, но умножено по четири, затова е и годишен темп на ръста.

Все пак данните на Министерството на търговията са сигнал, че икономиката се представя добре на този етап от експанзията, започнала преди осем години.

През второто тримесечие икономиката на САЩ извлича полза от доброто представяне на потреблението и износа, а слабости се наблюдават в разходите на щатските и местните власти.

Потребителските разходи растат с 2,8%, а инвестициите в нежилищни фиксирани активи – с 5,2 на сто. Търговията допринася за ръста на БВП, като износът расте по-бързо от вноса. Складовата наличност натежава върху повишението.

Бизнес инвестициите в оборудване нарастват с 8,2%, което е най-резкият темп от близо 2 години.

По-слабо се представят жилищните инвестиции през второто тримесечие, които се понижават с най-бързия темп от 2010 г.

Това е първото четене на данните за второто тримесечие, второто и третото се очакват съответно през август и септември, когато ще има повече налични данни.

Графика: TradingEconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още