IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на базовата инфлация в САЩ е по-малък от очакваното

Базовият индекс на потребителските цени, който изключва цените на волатлните продукти, е нараснал с 2,3% на годишна база

21:30 | 13.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Ройтерс</em></p>

Снимка:Ройтерс

Ключовата мярка за потребителските цени на САЩ отчете по-нисък ръст от очаквания през октомври въпреки новите наложени мита върху китайски внисни стоки. Това показва, че цените се затрудняват да достигнат желаното от Федералния резерв ниво дори след намаляване на лихвените проценти три пъти през тази година.

Доклад на Министерството на труда показва, че базовият индекс на потребителските цени, който изключва цените на волатлните продукти, е нараснал с 2,3% на годишна база. Това не отговаря на очакванията на икономистите. Като цяло инфлацията се е повишила с 0,4% на месечна и с 1,8% на годишна база. Базовата инфлация се е повишила с 0,2% на месечна база, което съответства на прогнозите.

Очакваше се ниската безработица и митата върху китайските стоки да подкрепят ръста на инфлацията, въпреки че китайските и американските преговарящи се насочват към осъществяване на търговска сделка, която да премахне съществуващите търговски ограничения.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза във вторник, че моментът на сключването на споразумението е близо, но САЩ ще "увеличат значително" митата срещу Китай, ако не бъде постигната първата фаза от по-широко споразумение.

Наемните цени са нараснали с 0,1% на месечна база, което представлява най-ниския ръст на показателя от април 2011 г., показват данни на Министерството по труда. Другите разходи за подслон, които съставляват около една трета от общия индекс на потребителски цени, също са се покачили с 0,1%, тъй като цените за наемане на стая в хотел или мотел са спаднали с рекордните 4,4%.

На други места цените на облеклото са се понижили с 1,8% на месечна база, отчитайки най-голямото си понижение от март. Цените на новите автомобили са спаднали за четвърти месец, докато цените на употребяваните автомобили са се повишили с 1,3% след спад от 1,6% през предходния месец.

Индексът за инфлацията изчисляван от Министерството на труда е по-висок от Индекса на личните потребителски разходи на Министерството на търговията (PCE), който обикновено се следи от Федералният съвет. Бацовият индекс PCE показа признаци на засилване през последните месеци, въпреки че повишението от 1,7% на годишна база през септември, остава под целта от 2%.

Председателят на Фед Джером Пауъл ще има шанс да коментира данните за инфлацията в изслушването си пред Конгреса. Той даде знак на пресконференцията през миналия месец, че централната банка ще постави на пауза политиката си за намаляване на лихвените проценти.

Цените на енергията са се повишили с 2,7% на месечна база – най-много от април насам. Разходите за храна са нараснали с 0,2%, докато разходите за медицински грижи са се покачили с 1%, което представлява най-голямото увеличение за този показател от три години.

Отделен доклад на Министерството на труда в сряда показа, че средните доходи на час, отнесени към промените в цените, са спаднали с 0,2% на годишна база през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още