IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на бизнес активността във Великобритания се забави до 14-месечно дъно

Компаниите в сектора на услугите в страната се опасяват, че високите цени ще накарат потребителите да ограничат разходите си

14:44 | 07.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Ръстът в активността сред британските фирми се е забавил рязко през май, достигайки най-ниското си ниво от началото на 2021 г., когато в страната бяха въведени блокади заради пандемията от Covid-19, съобщи Ройтерс.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global/CIPS, обединяващ данните за секторите на производството и услугите, се е свил от 58,2 пункта през април до 53,1 пункта през май. Това е било най-ниското ниво от февруари 2021 г.,  тъй като икономиката на страната продължава да е под силните удари на инфлационния натиск.

Първоначално обявеният резултат бе за понижение до 51,8 пункта.

PMI индексът за доминиращия сектор на услугите е спаднал от 58,9 пункта до 53,4 пункта през май, като това е било най-голямото месечно понижение, откакто се води статистиката от 1996 г. насам.

Тим Мур, икономически директор в S&P Global Market Intelligence, коментира, че данните за май рисуват картина на забавен растеж и по-високи цени сред сектора на услугите.

По думите му компаниите в сектора се опасяват, че потребителите може да се възпротивят на цените и да намалят потреблението си. Отделен доклад показа, че потреблението в Обединеното кралство е отчело най-големия си спад от началото на 2021 г. през май.

"Имаше и добри новини в частта за бизнесите, при които има контакт с клиенти, подкрепени от бързото възстановяване на потреблението при пътуванията, отдиха и развлеченията", допълни Мур.

Английската централна банка (АЦБ) се опасява, че инфлационният натиск може да се увеличи заради скорошните затваряния в Китай и заради процесите на пазара на труда. В отговор на високите цени регулаторът повиши лихвите четири пъти от декември насам и сигнализира, че вероятно ще продължи да затяга паричната политика.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още