IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на бизнеса в еврозоната се забавя на фона на вдигащите се цени

Доминиращата в зоната индустрия на услугите изпитва трудности заради продължаващите опасения около Covid-19

14:07 | 22.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът в бизнес активността в еврозоната се е забавил този месец, докато компаниите се сблъскват с растящи разходи заради проблемите с веригите на доставки. В същото време доминиращата в зоната индустрия на услугите изпитва трудности заради продължаващите опасения около Covid-19, показа проучване от петък.

Общият индекс на IHS Markit за мениджърите по поръчките (PMI) – показател за цялостното икономическо здраве, е спаднал до 6-месечно дъно от 54,3 пункта през октомври спрямо 56,2 през септември, съобщава Ройтерс.

Това съвпада с най-ниската прогноза в анкета на агенцията, която очакваше по-скромно забавяне до 55,2 пункта, но все пак е над границата от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

„Остро забавяне през октомври означава, че еврозоната започва четвъртото тримесечие с най-слабия си растеж от април насам“, заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

“Макар че общият темп на икономически растеж остава над дългосрочното средно ниво за момента, рисковете изглеждат клонят надолу в краткосрочен план, тъй като пандемията продължава да засяга икономиките и да повишава цените“, допълни той.

Проблемите с веригите на доставки, причинени от пандемията с коронавируса, заедно с недостига на шофьори на камиони означава, че индексът на производствените цени е скочил до 73,1 пункта през октомври от 70,9 пункта – което е най-високото му ниво, откакто се следят данните от средата на 1998 г.

Индексът PMI за сектора на услугите е спаднал до 54,7 пункта през октомври от 56,4 пункта предишния месец, което е най-ниското му ниво от април насам и под прогнозата в анкетата на Ройтерс за 55,5 пункта.

Компаниите обаче търсят нови служители с най-бързия темп от над 14 години. Индексът на заетостта се е повишил до 56,0 пункта през месеца от 54,1 пункта през септември.

Производствената активност остава стабилна и заводският PMI е слязъл надолу съвсем леко – от 58,6 пункта през септември до 58,5 пункта през октомври. Индексът, измерващ производството обаче, който е част от общия PMI, бележи понижение до 53,2 пункта от 55,6 пункта през септември, което е най-ниското му ниво от юни 2020 г.

Цените на суровините, от които се нуждаят заводите, се увеличават с рекорден темп. Макар че някои производители прехвърлиха тези разходи на клиентите, те все още не могат да пренасочат цялото бреме. Индексът на цените на производител се е изкачил до 72,3 пункта през октомври от 70,4 пункта, което е най-високата му стойност в историята.

„Средните продажни цени на стоките и услугите растат с безпрецедентен за последните две десетилетия темп, което неизбежно ще захрани по-висока инфлация през следващите месеци“, заяви Уилямсън.

Това предполага, че скорошното ускорение на инфлацията няма да изчезне скоро, макар че Европейската централна банка твърди, че повишението на цените е преходно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още