IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на британската икономика остана в застой през август

За тримесечието юни-август се наблюдава ръст на брутния вътрешен продукт в размер на 0,7%

17:04 | 10.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръстът на британската икономика не отчете движение през август по данни на британската Национална статистическа служба.

От тях става ясно, че нарастването е 0% през осмия месец от годината спрямо 0,4% през юли, когато икономиката все още се радваше на по-добро представяне заради продажбите на дребно и строителството, съобщава в. Guardian. Прогнозите бяха за стойности от 0,1%.

Що се отнася до данните за изминалите три месеца от юни до август представянето е по-добро заради ревизирането в посока нагоре на растежа. За периода ръстът на брутния вътрешен продукт е в размер на 0,7%. Според икономисти това темпо на растеж е най-бързото от февруари 2017 г. насам, съобщава ВВС.

Според ръководителя на подразделението за БВП на британската статистическа служба Роб Кент-Смит икономиката „продължава да се възстановява решително след слабата пролет“.

По думите му търговията на дребно, производството на храни и напитки, както и строителството са отбелязали особено добро представяне през летните месеци. „Въпреки това дългосрочният растеж продължава да изостава зад историческата си тенденция“, допълва Кент-Смит.

Днес бяха публикувани и данните за производството във Великобритания, което нараства с 1,3% на годишна база през август. Това е под ревизираната в посока нагоре стойност за юли от 1,4%. Въпреки това стойностите са над очакванията за 1,1%, съобщава tradingeconomics.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още