IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на енергията оскъпи производството в еврозоната през май

Повишението при производствените цени обикновено се предават на крайните потребители и следователно възвестяват тенденциите в инфлацията

15:05 | 02.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Производствените цени в еврозоната се увеличиха през май, главно заради скока в цените на енергията, съобщи Ройтерс.

По данни на европейската статистическа служба "Евростат" цените на производителите в 19-те държави, споделящи еврото, са се повишили с 1,3% на месечна база и с 9,6% на годишна база. В ЕС ръстът е с 1,4% на месечна база и също с 9,6% на годишна основа, след като през април цените се увеличиха с 0,9% както в еврозоната, така и в ЕС.

производствени производствени

Повишението при производствените цени обикновено се предават на крайните потребители и следователно възвестяват тенденциите в инфлацията, които Европейската централна банка контролира със своята парична политика.

Инфлацията в еврозоната отслабна през юни до 1,9%, като вероятно ще остане без промяна през летните месеци преди очакваното ускоряване над целта на ЕЦБ през есента.

В средносрочен план идеята на централната банка е да задържи растежа на потребителските цени "под, но близо 2%.

Данните за еврозоната показват още, че увеличението на цените на междинните стоки остава без промяна през май спрямо април - на ниво от 1,8%, като енергийните разходи регистрират увеличение от 2,1%. На годишна база цените на енергията нарастват с 25,1% спрямо май 2020 г., докато междинните стоки поскъпват с 9,2%.

Цените в цялата промишленост на зоната с единна валута, като се изключват тези на енергията, са се увеличили с 0,9%.

В ЕС цените на индустриалните производители са се увеличили с 2,3% в енергийния сектор, с 1,9% за междинните стоки, а при общата промишленост без енергията, цените нарастват с 1% спрямо април.

Като цяло производителите в сектора на промишлеността са увеличили цените във всички държави членки, като най-големи повишения през май бяха регистрирани в Ирландия (+ 5,3%), Дания (+ 3,3%) и Финландия (+ 2,6%).

На годишна база най-високите увеличения са регистрирани в Ирландия (+ 45,1%), Белгия (+ 20,1%) и Дания (+ 17,2%).

Данните за България показват, че цените на производителите през май са нараснали със същото темпо като средното за еврозона – с 1,3% за месец. В същото време в годишно измерение цените у нас се повишават с по-бавна скорост от средната в Европа и еврозоната, като ръстът в България е с 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още