IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на фабричната активност в Китай облекчава забавянето в Азия

В същото време спадът при производствената активност в Индия се задълбочава на фона на подновените мерки за социално дистанциране

10:10 | 03.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Свиването на фабричната активност в Азия продължава да се забавя и през юли, сигнализирайки за постепенното възстановяване на региона, съобщава Ройтерс.

Производствената активност в Китай нараства с най-бързи темпове от близо десетилетие, докато вътрешното търсене също се подобрява, показва проучване на частния сектор. Това сигнализира, че втората по големина икономика в света ще помогне да бъде смекчен ударът на пандемията върху световния икономически растеж.

Но притесненията от евентуална втора вълна от инфекции могат да натежат на глобалното търсене и настроенията на бизнеса, като блокират всяко възстановяване по отношение на фабричното производство в Азия.

Очакванията са Япония да се сблъска с много бавно и продължително възстановяване, тъй като притесненията относно нарастването на броя на инфекциите в страната ще ударят вътрешните и задгранични разходи, смята Стефан Ангрик, старши икономист в Oxford Economics. 

„На фона на забавянето на темпото на възстановяване при някои от основните търговски партньори на Япония, износът и бизнес разходите вероятно ще продължат да изпитват затруднения“, посочва той.

Китайският индекс на мениджърите по поръчките на Caixin/Markit Manufacturing Manufacturing (PMI) нарасна до 52,8 пункта миналия месец от 51,2 юни през юни, отбелязвайки трети пореден растеж в сектора и най-големия скок от януари 2011 г.

Данните са поредното доказателство, че китайската икономика се изправя на крака по-бързо от очакваното.

Япония и Южна Корея в същото време регистрират по-бавно свиване на фабричната активност от очакваното, което означава, че натискът върху производителите се облекчава.

Производствената активност в Тайван също се покачва над границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването.

Все пак фабричната активност във Филипините и Виетнам остава в границите на свиването през юли, подчертавайки неестествения характер на възстановяването.

В Индия спадът при производствената активност се задълбочава на фона на подновените мерки за социално дистанциране, които целят ограничаване на заразата, продължаваща да притиска икономиката на страната.

Индексът PMI на Jibun Bank за японското производство нараства до сезонно коригираните 45,2 пункта през юли от 40,1 пункта за юни, отчитайки най-бавното темпо на свиване от пет месеца.

Южнокорейският PMI на IHS Markit се покачва до 46,9 пункта през юли от 43,4 пункта през юни, достигайки най-високото си ниво от януари насам, което отразява облекчения натиск върху производството и новите поръчки.

Показателят за очакванията за производството в Южна Корея за следващите 12 месеца скочи, въпреки че износът - който представлява близо 40% от икономиката на страната - остава помрачен.

Щетите нанесени върху икономиката от блокировките и политиките за социално дистанциране тласна много страни в Азия към рецесия, включително Япония, Южна Корея, Тайланд и Сингапур.

Въпреки че някои държави облекчават ограниченията, новите ръстове при броя на инфекциите хвърля сянка върху перспективите за възстановяване в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още