Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ръстът на германската икономика бе ревизиран надолу

Частното потребление е било най-големият двигател през третото тримесечие

Ръстът на германската икономика бе ревизиран надолу

Снимка: Bloomberg

Германската икономика се е разширила по-слабо от първоначално съобщеното през третото тримесечие, засегната от спад на инвестиционните разходи, съобщава Bloomberg.

Общото производство се е увеличило с 1,7% на тримесечна база, което е под данните за ръст от 1,8% на германската статистическа служба от края на октомври. Частното потребление е било най-големият двигател през тримесечния период, увеличавайки се с 6,2%. Правителството обаче намали разходите си, а инвестициите в машини и превозни средства са се сринали с 3,7%. Спадът в строителството пък е 2,3%.

С фокуса си върху производството най-голямата икономика в Европа е изправени пред насрещни ветрове заради световните прекъсвания на доставки, като производителите на автомобили са особено засегнати от недостига. Това доведе до низходящи корекции на перспективите пред растежа, а влошаването на пандемията сега може би ще доведе до още една блокада.

Нещо повече, безпрецедентният инфлационен натиск заплашва да ограничи германското производство през следващите месеци. Данните за инфлацията, които ще излязат в понеделник, може да покажат ръст на потребителските за ноември от малко под 6%, посочи Бундесбанк.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЯЦБ: Не се страхуваме от инфлацията, защото е ниска