IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на германската икономика бе ревизиран надолу

Частното потребление е било най-големият двигател през третото тримесечие

10:29 | 25.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германската икономика се е разширила по-слабо от първоначално съобщеното през третото тримесечие, засегната от спад на инвестиционните разходи, съобщава Bloomberg.

Общото производство се е увеличило с 1,7% на тримесечна база, което е под данните за ръст от 1,8% на германската статистическа служба от края на октомври. Частното потребление е било най-големият двигател през тримесечния период, увеличавайки се с 6,2%. Правителството обаче намали разходите си, а инвестициите в машини и превозни средства са се сринали с 3,7%. Спадът в строителството пък е 2,3%.

С фокуса си върху производството най-голямата икономика в Европа е изправени пред насрещни ветрове заради световните прекъсвания на доставки, като производителите на автомобили са особено засегнати от недостига. Това доведе до низходящи корекции на перспективите пред растежа, а влошаването на пандемията сега може би ще доведе до още една блокада.

Нещо повече, безпрецедентният инфлационен натиск заплашва да ограничи германското производство през следващите месеци. Данните за инфлацията, които ще излязат в понеделник, може да покажат ръст на потребителските за ноември от малко под 6%, посочи Бундесбанк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още