Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ръстът на германския износ изпревари повишението на вноса през август

Сезонно изгладеният износ се увеличава с 3,1% през месеца, докато вносът нараства с 1,2% спрямо юли

Ръстът на германския износ изпревари повишението на вноса през август

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на германския износ изпревари нарастването на вноса през август, като увеличи търговския излишък и добави ново доказателство, че най-голямата европейска икономика се е представила силно през третото тримесечие, съобщи Ройтерс.

Сезонно изгладеният износ се увеличава с 3,1% през месеца, докато вносът нараства с 1,2% спрямо юли, показват данните на Федералната статистическа служба. Това е най-силното нарастване на износа през последните 12 месеца.

В сравнение с година по-рано през август изнесените от Германия стоки са със 7,2% повече, а внесените – с 8,5%.

Както ръстът на износа, така и на вноса, са по-високи от очакваното. Проучване на Ройтерс прогнозираше износът да нарасне с 1,0%, а вносът - с 0,5%.

Външнотърговското салдо показа излишък от 20 млрд. eвро през август 2017 г. През август 2016 г. излишъкът възлезе на 19,6 млрд. eвро. Сезонно изгладеният търговски излишък се увеличава до 21,6 млрд. евро от ревизираните надолу 19,3 млрд. евро през юли. Данните за август са по-високи от прогнозата на Ройтерс за 20 млрд. евро търговски излишък.

Графика: Trading Economics

Излишъкът по текущата сметка на Германия, който измерва потока от стоки, услуги и инвестиции, се понижава до 17,8 млрд. евро след ревизираните нагоре 19,6 млрд. евро през юли.

През август 2017 г. Германия е изнесла стоки на стойност 58,6 млрд. евро за държавите членки на Европейския съюз (ЕС), като е внесла стоки от тези страни на стойност 53,8 млрд. евро. В сравнение с август 2016 г. износът към страните от ЕС се е увеличил с 8,5%, а вносът от тези страни - с 10,8%.

В същото време стоки на стойност 36 млрд. евро (+10,6% спрямо година по-рано) са изпратени в страните от еврозоната през август 2017 г., а стойността на получените стоки от тези страни е 35,9 млрд. евро (+10,4%).

Стоки на стойност 22,7 млрд. евро (+5,4%) са изнесени в страни от ЕС, които не са част от  еврозоната, докато стойността на внесените от тези страни стоки е в размер на 17,9 млрд. ввро (+11,4%).

Износът на стоки за страни извън блока (трети страни) възлиза на 44,4 млрд. евро през осмия месец на годината, докато вносът от тези страни е за 29,2 млрд. евро. В сравнение с август миналата година износът за трети страни се е увеличил с 5,6%, а вносът от тези страни е нараснал с 4,5%.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
Япония свива търговския си излишък