IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на японската икономика е бил по-умерен от обявеното в края на 2021 г.

Водеща причина за ревизията в посока надолу е било свитото частно потребление, което съставлява над половината от БВП на Япония

14:25 | 09.03.22 г.
<p>
	Водеща причина за ревизията в посока надолу е било свитото частно потребление, което съставлява над половината от БВП на Япония<em>. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Водеща причина за ревизията в посока надолу е било свитото частно потребление, което съставлява над половината от БВП на Япония. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Икономическото възстановяване на Япония в края на миналата година е било по-умерено от първоначално съобщеното, става ясно от ревизираните в посока надолу данни, цитирани от Ройтес.

Ревизията е лоша новина за централните банкери в страната, изправени пред задачата да запазят крехкото икономическо възстановяване на Япония, докато поскъпващите заради войната в Украйна суровини и устойчивите проблеми със снабдителните вериги карат икономическата несигурност да расте.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на азиатската страна е нараснал с 4,6% на годишна база през периода октомври-декември. Това е по-нисък резултат спрямо първоначално съобщеното повишение от 5,4% и спрямо медианните прогнози на икономистите за 5,6% ръст на икономиката.

„Това предполага, че икономическото възстановяване на Япония от пандемията е по-слабо от това в Европа и САЩ“, каза главният икономист в изследователския институт Norinchukin Такеши Минами.

На тримесечна база БВП е отбелязал ръст от 1,1%, докато медианните прогнози бяха за резултат от 1,4 на сто.

Водеща причина за ревизията в посока надолу е било свитото частно потребление, което съставлява над половината от БВП на Япония. През последното тримесечие на 2021 г. потреблението се е увеличило с 2,4% на тримесечна база спрямо първоначално съобщеното повишение от 2,7 на сто. Ръстът в сектора на услугите се е забавил с с 4 базисни пункта до 3,1%.

"Вероятно частното потребление е било много слабо през януари поради свитите разходи за капиталови стоки като автомобили и услуги“, обясни Минами, според когото несигурността, породена от войната в Украйна, намалява бизнес инвестициите.

През четвъртото тримесечие капиталовите разходи са нараснали с 0,3% (10 базисни пункта ревизия надолу), докато икономистите прогнозираха увеличение в размер на 0,7%.

Вътрешното търсене е допринесло към ревизирания ръст на БВП с 90 базисни пункта, докато приносът на нетния износ е бил в размер на 20 базисни пункта.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозират, че през първото тримесечие на 2022 г. японската икономика ще се разшири с 0,4% на годишна база. Старшият икономист в Japan Research Institute Юсуке Шимода смята, че БВП на страната ще отбележи ръст до края на март 2022 г. „Все още е март. Не могат да бъдат изключени допълнителните негативни рискове в зависимост от действията на Русия“, предупреди Шимода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още