IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на икономическото доверие в еврозоната е помрачен от пандемията

Въпреки петия пореден месец на растеж на показателя през септември, стойността му остава с над 30% под нивата отпреди коронавируса

15:50 | 29.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическото доверие в еврозоната се подобрява за пети пореден месец, макар и с по-бавни темпове, тъй като ръстът при броя на заразените с коронавирус поражда несигурност пред перспективите, съобщава Bloomberg. 

Показателят на Европейската комисия (ЕК) за настроенията сред бизнеса се повишава с повече от очакваното през септември, изпращайки цената на еврото на най-високото ѝ ниво от близо седмица насам. И все пак доверието в региона остава с над 30% под нивото отпреди кризата и продължават да се трупат доказателства, че силният икономически отскок след края на блокадите е започнал да се забавя значително.

Производствените очаквания в индустрията, които първоначално се бяха възстановили рязко, отчитат едва забележим ръст през последните два месеца, а перспективите за търсенето на услуги отслабват за втори пореден месец. Индексът, измерващ перспективите за заетостта, също сигнализира за продължаващо, но по-слабо възстановяване през септември.

„Икономиката на еврозоната вече показва признаци на умора от възстановяването“, коментира данните Бърт Колин, старши икономист в ING. „Тревогите от втора вълна (на заразени с коронавирус) допълват очакванията за по-нататъшно забавяне на икономическия растеж“, изтъква той.

еврозона еврозона

Европейската централна банка  (ЕЦБ) подчерта опасенията си на фона на икономическата ситуация и сигнализира за допълнителни парични стимули. Данните за инфлацията, които се очаква да бъдат публикувани в петък, вероятно ще покажат още един месец на ниво под нулата.

ЕЦБ вече се ангажира да купува до 1,35 трлн. евро държавни облигации и други активи поне до средата на следващата година и се очаква да обяви засилване на програмата до края на годината.

Управителят на регулатора Кристин Лагард заяви в понеделник, че икономическите перспективи за блока са много несигурни, особено на фона на влошаващата се криза в здравеопазването. Броят на заболелите с COVID-19 нараства из целия континент и някои страни вече възобновяват частично социалните ограничения с идеята да ограничат заболяемостта.

Публикувани през миналата седмица икономически данни показват, че бизнес активността в региона се понижава сред доставчиците на услуги в много страни, включително в Германия и Франция. Според данните, публикувани във вторник, продажбите на дребно в Испания продължават да намаляват през август, а френските потребителски разходи също се очаква да спаднат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още