IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на икономиката на САЩ за второто тримесечие бе ревизиран нагоре

Икономиката се е разширила с най-бързия темп от над 2 години

16:13 | 28.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на САЩ се е разраснала по-бързо през второто тримесечие в сравнение с първоначалните оценки, отбелязвайки най-бързия си темп от над 2 години. Инерцията обаче вероятно се е забавила през третото тримесечие, след като ураганите Харви и Ирма временно удариха активността, съобщава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт се е увеличил с годишен темп от 3,1% през периода април-юни, заяви министерството на търговията в третата си оценка, публикувана днес. Възходящата корекция спрямо темпа на растеж 3,0%, обявен миналия месец, отразява увеличение на инвестиции в запаси от стоки.

Растежът през миналото тримесечие е бил най-бързият от първото тримесечие на 2015 г. и се ускорява рязко спрямо темпа от 1,2% за периода януари-март. Икономистите очакваха ръстът на БВП за второто тримесечие да остане без корекция на ниво от 3,0%.

Благодарение на по-бързото разширяване на БВП през второто тримесечие икономиката се е разраснала с 2,1% през първата половина на 2017 г. Въпреки това икономистите не смятат, че растежът тази година ще достигне амбициозната цел на президента Доналд Тръмп от 3,0%.

Растежът на потребителските разходи, които формират над две трети от американската икономика, остава без промяна на ниво от 3,3% през второто тримесечие, след като увеличението на разходите за услуги е било компенсирано от низходяща корекция при трайните стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още