IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на индустриалните печалби в Китай се ускорява до близо 9-годишен връх

През октомври показателят нараства за шести пореден месец, увеличавайки се с 28,2 на сто на годишна база

09:35 | 27.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбите на китайските индустриални предприятия нарастват с най-бързите темпове от близо девет години през октомври, предоставяйки поредното потвърждение, че икономическото възстановяване в Китай продължава, съобщава Bloomberg.

Печалбите в индустрията нарастват за шести пореден месец, увеличавайки се с 28,2% през октомври в сравнение със същия месец от 2019 г., показват данни на Националното статистическо бюро на Китай.

За първите десет месеца на годината печалбите нарастват с 0,7 на сто.

Ускорението при показателя се дължи основно на ниската база от миналата година и силното увеличение на приходите от инвестиции през октомври, посочват от статистическата агенция. Дзъ Хонг, икономист в Националното статистическо бюро, предупреждава обаче, че печалбите могат да бъдат подложени на натиск в бъдеще.

китай китай

„В перспектива очакваме печалбите да останат силни през следващото тримесечие или през следващите две тримесечия, въпреки че темпът на растеж може да се забави. Възстановяването на потреблението на домакинствата и силните резултати от износа трябва да продължат да подкрепят печалбите, противодействайки на натиска в посока надолу от страна на дефлацията при цените на производителите", изтъква Дейвид Кю, икономист от Китай.

Печалбите на държавните индустриални предприятия в същото време спадат със 7,5% на годишна база през първите 10 месеца на годината, докато тези на частните фирми нарастват с 1,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още