IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на индустриалното производство в Китай се забави до тригодишно дъно

Продажбите на дребно са нараснали с най-бавния си темп от 2003 г. насам

10:29 | 14.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в Китай през ноември са нараснали с най-бавния си темп от 2003 г. насам, а индустриалното производство се е увеличило най-слабо от почти три години, докато икономиката губи инерцията, основно заради натиск от търговското напрежение между Вашингтон и Пекин, предава Ройтерс.

Втората по големина икономика в света губи скорост през последните тримесечия, докато няколкогодишната държавна кампания за ограничаване на сенчестото кредитиране наложи финансови ограничения на компаниите, удряйки производството и инвестициите.

Натискът върху китайските индустрии и търговското напрежение започна да натежава върху потребителското настроение, удряйки спирачки на продажбите на дребно. По-скъпите продукти бяха първите, които дадоха сигнал за проблемите, като продажбите на автомобили намаляват от май насам.

Продажбите на дребно са се увеличили с 8,1% през ноември на годишна база, показаха данни на Националната статистическа служба в петък. Това е под очакванията за ръст от 8,8% и е най-бавният темп от май 2003 г. През октомври продажбите нараснаха с 8,6%.

Продажбите на автомобили са спаднали рязко с 10% на годишна база – в съответствие с данните на индустрията, според които е имало спад от 14% през ноември – най-стръмният от почти седем години.

Индустриалното производство се е повишило с 5,4% на годишна база през ноември, което е под оценките на анализаторите и съвпада с темпа от периода януари-февруари 2016 г. Очакваше се производството да се увеличи с 5,9%, оставайки без промяна от темпа през октомври.

През уикенда Китай обяви доста по-слаби от очакваното данни за износа и вноса през ноември, отразявайки по-бавното глобално търсене и отслабващата активност на местните заводи.

На фона на най-слабия икономически растеж от глобалната финансова криза насам Китай повишава разходите, стимулира банките да увеличат кредитирането и намалява данъците, за да подкрепи компаниите и да избегне по-унищожително забавяне.

По-слабото индустриално производство и продажби на дребно през ноември показват, че низходящият натиск върху икономиката се засилва, заяви говорителят на статистическата служба Мао Шънюн.

Китай обаче все пак е напът да постигне целта си за икономически растеж за 2018 г. от около 6,5%, каза още той пред репортери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още