IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на паричното предлагане в Китай е най-бавният от 1998 г. насам

През януари агрегатът М2 забави своя растеж, въпреки че новоотпуснатите кредити в юани изкачиха 5,5-годишен връх

17:05 | 13.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Анализатори вече залагат, че Пекин може да разхлаби още своята парична политика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Анализатори вече залагат, че Пекин може да разхлаби още своята парична политика. Снимка: Ройтерс

През януари ръстът на паричното предлагане в Китай забави темпото си до най-ниското в историята, дори след като новоотпуснатите кредити в юани изкачиха 5,5-годишен връх. Анализатори вече залагат, че Пекин може да разхлаби още своята парична политика с цел да избегне още по-остро икономическо забавяне, предава Ройтерс.

В първия месец на 2015 г. паричният агрегат М2 се повиши само с 10,8% на годишна база, показват актуалните данни на Централната банка на Китай. Това е най-бавният растеж, откакто за пръв път през 1998 г. започват да се събират данните. Цифрата е доста под прогнозите за покачване в рамките на 12,1 на сто.

Агрегатът M2 включва по-ликвидни парични активи като наличните пари в обръщение и безсрочните депозити, както и парични активи с по-ниска степен на ликвидност като срочните депозити, спестовните депозити и депозитите в чужда валута.

Това се случва, въпреки че стойността на новите кредити в юани достигна 1,47 трлн. юана (235,6 млрд. долара), надхвърляйки далеч пазарните прогнози за 1,35 трлн. юана, и въпреки че размерът им е двоен в сравнение с декемврийските 673, трлн. юана.

С цел да поддържа приличен растеж на паричното предлагане икономистите на банката ANZ предричат, че Централната банка на Китай ще понижи нивото на минималните задължителни резерви с още 100 базисни пункта и че ще намали депозитните лихви с още 50 базисни пункта.

Миналата седмица финансовата институция за пръв път от две години оряза минималните задължителни резерви, за да стимулира намаляването на разходите по кредитите, което от своя страна да подпомогне растежа.

Банковото кредитиране и промените в паричното предлагане са от ключово значение за провежданата от Пекин парична политика. Всяка година правителството указва на търговските банки колко и кога да кредитират. Обикновено през януари банковото кредитиране в Китай расте, като банките раздават колкото се може повече заеми, за да запазят пазарния си дял.

Централната банка на Китай съобщи, че по-широкият измерител на ликвидността в икономиката – социалното финансиране, е скочило с 21% на месечна база до 2,05 трлн. юана. Непогасените заеми пък растат с 13,9% на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още