IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на печалбата на китайските индустриални фирми се забавя през април

Задълженията са се увеличили с 8,6% на годишна база в края на миналия месец

13:36 | 27.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Печалбите на китайските индустриални компании нарастват с по-бавни темпове през април, като високите цени на суровините и по-слабото представяне в сектора на потребителските стоки ограничават общата рентабилност, съобщи Ройтерс.

Печалбите на китайските индустриални компании са нараснали с 57% на годишна база през април до 768,63 млрд. юана (120,22 млрд. долара) спрямо повишение от 92,3% през март, показват данни на Националното статистическо бюро.

китай китай

За периода януари-април печалбите на индустриалните фирми са нараснали със 106% спрямо същия период на предходната година до 2,59 трилиона юана, след спад в активността, свързан с вируса в началото на миналата година.

„Подобряването на корпоративните резултати все още е неравномерно“, заявиха от националната статистика.

„Рентабилността на някои индустрии за потребителски стоки все още не се е възстановила до нивата преди пандемията. Това в съчетание с високите цени на суровините увеличи натиска върху производството и работата на индустриите надолу по веригата“, коментират от статистиката в изявление.

Компаниите за преработка на химически продукти и метали регистрираха едни от най-високите годишни ръстове на печалбата през първите четири месеца, възстановявайки се от предизвикания от COVID-19 спад в икономическата активност през същия период на миналата година.

Печалбите нараснаха с 484% през януари-април в сектора за топене и пресоване на цветни метали. Производството на синтетични влакна отчита ръст от 650,2%.

Бързият ръст на печалбата при преработката на метали е стимулиран от по-високите цени на металите, каза Ирис Панг, главен икономист за Китай в ING.

Но това може да не продължи, тъй като правителството ограничава високите цени на суровините.

В същото време по-слабата печалба от производството на облекло и текстил отразяват все още постепенното възстановяване на глобалната икономика на фона на несигурността в Азия.

Китайската икономика отчете рекорден ръст през първото тримесечие, въпреки че анализаторите очакват бързото разширяване да се успокои по-късно тази година.

Властите предупреждават, че основите за икономическо възстановяване все още не са стабилни на фона на възникващите проблеми, включително от по-високите разходи за суровини, тъй като цените на международните суровини нарастват.

Данните показват още, че износът се е ускорил през април, тъй като бързото възстановяване на САЩ и ограниченото фабричното производство в засегнатите от вируса страни, включително Индия, засили задграничните поръчки от Китай.

Задълженията на индустриалните фирми са се увеличили с 8,6% на годишна база в края на април спрямо ръста от 9% в края на март.

Данните за индустриалната печалба обхващат големи компании с годишни приходи от над 20 милиона юана от основни операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още