IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на потребителските цени в Германия се забавя през юни

Потребителските цени са нараснали с 2,3% на годишна база спрямо 2,5% през май

14:11 | 13.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германските потребителски цени са се повишили през юни, потвърждавайки предварителните данни, съобщи германското статистическо бюро Destatis във вторник.

Потребителските цени са нараснали с 2,3% на годишна база в съответствие с прогнозите на икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal. Цените са нараснали с 2,1% на годишна база по хармонизираните от Европейския съюз стандарти, също в съответствие с прогнозите, посочва MarketWatch.

германия германия

След непрекъснатото покачване, наблюдавано от началото на годината, инфлацията леко се е забавила, посочиха от статистическата служба. Според последните ревизирани данни инфлацията е била 2,5% през май.

На месечна база потребителските цени са се повишили с 0,4%, каквито бяха прогнозите на анализаторите.

Цените на стоките са нараснали с 3,1% на годишна база, а цените на храните - с 1,2% на годишна база. Цените на енергийните продукти са с 9,4% по-високи в сравнение с година по-рано, след ръста от 10% през май.

Ускоряващата се инфлация отчасти се дължи на временни ефекти, по-специално въглеродните такси, въведени в началото на годината, и ниските цени на енергийните продукти година по-рано, казват от Destatis.

Като се изключат цените на енергията, инфлацията би била 1,6% през юни вместо 2,3%.

Цените на услугите са нараснали с 1,6% през миналия месец в сравнение със същия месец година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още