IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на потребителските кредити и на ипотеките във Великобритания се забавя

През февруари се отчита първото забавяне на ръста на ипотеките от лятото насам

17:51 | 29.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на потребителското кредитиране, както и ръстът на новите одобрени ипотеки във Великобритания се забавя, съобщава Financial Times, позовавайки се на данни на Английската централна банка (АЦБ).

През февруари са одобрени 68 315 жилищни кредити спрямо 69 114 през януари, но това е по-ниско от прогнозите за 69 100 одобрени заеми. През февруари се отчита първото забавяне на ръста от лятото насам, но все пак стойността е по-висока от средната през предходните шест месеца.

„Забавянето подсказва, че активността на жилищния пазар вече може би започва да усеща ефектите от натиска над потребителите и опасенията им за бъдещето“, коментира Хауърд Арчър, главен икономист за Великобритания и Европа в IHS Markit. 

Все пак негарантираните заеми се представят по-добре отколкото се смяташе по-рано, отбелязва FT.

Нетното потребителско кредитиране (без рефинансирането) се повишава през февруари с 1,4 млрд. паунда, което е повече от очакванията за ръст от 1,3 млрд. паунда. Така годишният ръст остава стабилен на ниво 10,5%.

Според MarketWatch ръстът на потребителското кредитиране показва, че домакинствата финансират разходите си чрез дългове на фона на ускоряващата се инфлация.

Изданието припомня, че АЦБ обяви в понеделник, че започва преглед на практиките при кредитирането, за да гарантира стабилността на финансовата система. Централните банкери освен това се опасяват, че прекалено много разчитане на заеми може да остави потребителите уязвими от повишение на лихвените проценти. Като цяло обаче от ЕЦБ казват, че задлъжняването не е толкова високо, колкото през 2007 г. - непосредствено преди финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още