IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производствените цени в Китай се забавя повече от очакваното

Данните представляват сигнал, че има отслабване на глобалния импулс за възстановяване на инфлацията, идващ именно от Китай

10:45 | 10.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на производствените цени в Китай се забавя повече от очакваното през април, съобщава Bloomberg.

Повишението възлиза на 6,4% на годишна база на фона на 6,7% очакван ръст според икономистите, анкетирани от Bloomberg. През март производствената инфлация беше 7,6%. Данните представляват сигнал, че има отслабване на глобалния импулс за възстановяване на инфлацията, идващ именно от Китай, коментира агенцията.

На месечна база производствените цени се понижават с 0,4%, което е първият спад от юни насам.

Потребителската инфлация от своя страна се ускорява от 0,9% през март до 1,2% през април, сочат още данните на Китайската статистическа служба.

По-високите производствени цени в Поднебесната империя, които се повишиха през февруари с най-рязък темп от 8 години, помогнаха за справяне с дефлационния натиск на глобално ниво. Този импулс обаче може да не се задържи дълго. По-умерената инфлация може да означава също така, че трудно ще се поддържат високи печалби в индустрията, а пък корпоративното задлъжняване може да стана по-трудно за понижаване.

Миналата седмица цените на суровините по света са понижиха до петмесечно дъно, изтривайки на практика всички печалби, натрупани след избирането на Доналд Тръмп миналата година.

Изменение на производствените цени на годишна база:


source: tradingeconomics.com

Изменение на потребителските цени на годишна база:

source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още