IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на промишлената активност в Китай продължава забавянето си

Индексът PMI за промишлеността достигна по-лошите от очакваното 50,6 пункта, въпреки че това е и трети пореден месец на ръст

13:21 | 01.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Измерителят, проследяващ промишлената активност в Китай, отбелязва понижение за втори пореден месец през май, подчертавайки бавния темп на възстановяване в страната, която първа бе засегната от коронавируса.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за промишлеността достигна по-лошите от очакваното 50,6 пункта от 50,8 пункта предходния месец, показват данни на китайската Национална статистическа служба. Въпреки спада това е трети пореден месец на ръст на активността – прагът от 50 пункта разделя увеличението от понижението.

Индексът PMI за сектора на услугите също показва повишение от 53,2 пункта до 53,6 пункта.

Данните сигнализират, че възстановяването на Китай от блокадата рискува да се забави по-значително въпреки първоначалното ускорение на активността, подкрепено от завърналото се търсене, съобщава Bloomberg. И макар индустриалните фирми до голяма степен да са възобновили работа, то сривът на поръчките разтърси целия сектор.

Паралелно проучване, публикувано в понеделник, показа, че промишлената активност се увеличава до 50,7 пункта от 49,4 пункта през април. Данните на медийната група Caixin са фокусирани предимно върху по-малки компании и износители. Според тях представянето през май е най-силното от януари насам, а ръстът на производството е най-големият от началото на 2011 г.

„Глобалното търсене все още е слабо, въпреки че блокадите са облекчени в някои водещи градове по света, посочва Ирис Пан, главен икономист за разширения китайски регион на ING Bank NV. „Нивото на заетост отново се свива през май и това подчертава съкращенията на работници във фабрики, след като фабриките трябваше да се изправят срещу продължително оттегляне на поръчки за износ“, допълва той.

По време на тазгодишното Общокитайско събрание на народните представители, което приключи миналата седмица и по време на което властите в Пекин се отказаха от целта за растеж заради несигурната глобална икономика.

И макар много фабрики да върнаха част от работниците си на продуктовите линии и да увеличават производството, то започва да се наблюдава увеличение на инвентара и липса на сигурност в поръчките. Част от бизнеса обаче така и не можа да се възстанови, което означава, че предстои нов ръст на безработицата и фалититe.

„Настоящата глобална епидемиологична ситуация и световната икономическа ситуация все още са мрачни и сложни, а търсенето на чуждестранния пазар продължава да се свива“, посочва Джао Цингъ, икономист от статистическата служба на Пекин, в коментар към публикуваните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още