IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на промишленото производство в еврозоната надмина очакванията през април

Скок през април беше отчетен в почти всички основни индустриални групи

17:25 | 14.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС нарасна стабилно през април за втори пореден месец, компенсирайки спада през февруари, показват последни данни на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз.

През април 2021 г. сезонно коригираното промишлено производство е нараснало с 0,8% в еврозоната и с 0,5% в ЕС в сравнение с март 2021 г. Това беше над прогнозите на икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, които очакваха увеличение от 0,3% за блока с единна валута.

индустриално индустриално

През март 2021 г. промишленото производство нарасна с 0,4% в еврозоната и с 0,8% в ЕС.

През април 2021 г. в сравнение с април 2020 г. промишленото производство се е увеличило с 39,3% в еврозоната и с 38,7% в ЕС.

По този начин европейското индустриално производство компенсира спада от февруари, който беше първият след неговите сривове през март и април 2020 година, когато икономиките в Европа все още бяха под влияние на шока от първата вълна на коронавирусната пандемия и въведените заради нея национални блокади.

Скок през април беше отчетен в почти всички основни индустриални групи, като производството на дълготрайни потребителски стоки нарасна през април с 2,9% в ЕС и с 3,4% в рамките на еврозоната, докато енергийното производство се увеличи съответно с 2,9% и с 3,2%, а производството на капиталови стоки (на средства за производство) се повиши съответно с 0,8% и с 1,4 на сто. Единствено производството на недълготрайни потребителски стоки се сви през април в ЕС с 0,7%, а в еврозоната - с 0,3 на сто.

В същото време промишленото производство в България се повиши скромно през април с 0,2%, но след ръст с 4,8% през март.

Спрямо април 2020 г. промишленото производство в страната се увеличи с 22,8% след повишение със 7,3% през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още