IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на промишленото производство в Испания надмина очакванията

Най-голямо повишение е отчетено в междинните стоки и трайните потребителски стоки, сочат данните на испанския статистически институт за април

16:44 | 07.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Emilio Parra Doiztua/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emilio Parra Doiztua/Bloomberg

Годишният ръст на промишленото производство в Испания е надминал очакванията на анализаторите през април. Това показват данните на испанския национален статистически институт, публикувани във вторник.

Сезонно и календарно изгладените данни сочат, че промишленото производство е записало годишен ръст от 2,4 на сто през четвъртия месец на годината. За сравнение, очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, бяха за понижение в размер на 0,2 на сто, докато първоначално обявените данни бяха за спад от 0,4% на годишна база. Отчетеното увеличение през март е било 0,4% и е било най-малкото от началото на годината.

Испания Испания

Източник: Национален статистически институт на Испания

Цялостният индекс е нараснал с 2,1% на месечна база, става ясно още от официалната статистика.

Увеличение е отчетено във всички сектори спрямо март, като най-голямо е било в междинните стоки (+6,8%) и трайните потребителски стоки (+4,3%). На трето място са капиталовите стоки с повишение от 2,9%. Най-малък ръст са записали нетрайните потребителски стоки в размер на 1,8%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още