Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ръстът на промишленото производство в САЩ се забавя рязко през август

Ураганът "Айда" е елиминирал 0,2 процентни пункта от ръста му през миналия месец

Ръстът на промишленото производство в САЩ се забавя рязко през август

Снимка: Bloomberg LP

Производството в американските заводи е нараснало по-слабо от очакванията през август, след като ураганът “Айда“ се прибави към продължаващите затруднения за промишлените компании заради недостига на суровини и работна ръка, предава Bloomberg.

Ръстът от 0,2% следва ревизираното към повишение покачване от 1,6% през юли, показват данни на Федералния резерв. Общото индустриално производство, включващо също производството в минния и комуналния сектор, се е повишило с 0,4% през август, вдигайки най-сетне индекса над нивото му преди пандемията.

Фед счита, че ураганът е елиминирал 0,2% процентни пункта от ръста на промишленото производство. Средната оценка на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за месечен ръст от 0,4% на заводското производство и от 0,5% на общото индустриално производство.

Макар че устойчивото търсене от потребителите, стабилните бизнес инвестиции и намаляващите наличности са подкрепили търсенето, изпълнението на нови поръчки е било засегнато от ограничената работна ръка в заводите и нарушените вериги на доставка. В бъдеще всяко смекчаване на тези ограничения ще подкрепи по-голям ръст на производството.

Още по темата
Новосъздадените работни места в сектора на промишленото производство са на рекордно ниво, а цените на продуктите, които заводите могат да произвеждат, нарастват рязко. Публикувани през последно време данни на министерството на труда показаха, че цените на обработените стоки за междинно търсене, включващи суровини и компоненти в промишленото производство и строителството, са нагоре с 23% спрямо 12 месеца по-рано, достигайки нов 46-годишен връх.

Ураганът, който връхлетя в края на август крайбрежието на Луизиана, наложи затваряне на заводи за петрохимически и петролни продукти. Очаква се въздействието му да намери отражение и в данните за септември на фона на продължаващите затваряния.

Автомобилно производство

Докладът на Фед за индустриалното производство показва, че производството на моторни превозни средства е нараснало с 0,1%. Това се случва след ръста от 9,5% предходния месец благодарение на сезонния тласък, свързан с отмяната на много обичайни затваряния на заводи през юли.

Продължаващият вече няколко месеца недостиг на полупроводници задушава автомобилното производство и тласка цените на колите към рязък ръст. В резултат на недостига General Motors спря работата в няколко завода в Северна Америка през последните седмици, а Toyota Motor понижи прогнозите си за автомобилното производство.

Производството на мебели се е повишило с 2,1% през август, а на електрическо оборудване и текстил е намаляло.

Отделен доклад на Федералния резерв в Ню Йорк, публикуван в сряда, показа, че промишленото производство в щата този месец се е разширило бързо благодарение на ускоряването на поръчки, доставки и наемане на служители в заводите.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
дядя Вова до: Varfor
преди 1 месец
Чакай де, до додем до щама тита, сигма, зита, епсилон.... майката!
1
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Лоши резултати в САЩ, лоши новини и от Европа и Азия. Все повече ще се говори за щама Мю. Нещата не вървят добре.

Още от Новини
Бизнес доверието в Германия стигна 6-месечно дъно