IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на работните места в САЩ разочарова през април

Вялото възстановяване на пазара на труда е предизвикателство за американската икономика

19:27 | 07.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на работните места в САЩ е значително по-малък от очакванията през април, което показва, че трудното привличане на служители забавя инерцията на трудовия пазар и е предизвикателство пред възстановяването на икономиката, предава Bloomberg.

Работните места са нараснали с 266 хил. спрямо предходния месец, сочат данни на министерството на труда, публикувани в петък. Това е едно от най-големите разминавания в посока надолу в историята. Анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха работните места да са нараснали с един милион през април.

Безработицата е скочила до 6,1%, въпреки че участието на пазара на труда също е нараснало. Работни Работни

Докладът изненада инвеститорите, като доходността по американските държавни ценни книжа тръгна рязко надолу, а доларът също отбеляза силен спад. Американските индекси записват ръст на фона на очакванията, че паричната политика ще остане благоприятна за икономическия растеж за дълъг период.

След разочароващите данни за работните места общата заетост е с над 8 млн. работни места по-малко спрямо нивото преди пандемията и съответства на неотдавнашните изявления на представители на корпоративния свят за предизвикателствата пред запълването на отворени позиции.

„Много по-бързо е да съкратиш служители, отколкото да ги наемеш отново“, коментира Сара Хюз, старши икономист в Wells Fargo. „Макар че някои служители се връщат в трудовата сила, това просто не се случва достатъчно бързо“, допълва той.

Макар че ръстът на работните места се е ускорил в сектора на развлеченията, хотелиерството и ресторантьорството, заетостта в транспорта и складовете значително е намаляла.

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви миналата седмица, че дихотомията между големия брой незапълнени работни места и милионите безработни отразява комбинация от пропаст в уменията, задълженията за грижи за децата и страховете от вируса.

Големите фискални стимули, включително пакет на стойност 1,9 трлн. долара, прокаран от президента Джо Байдън през март, може да повлияе на ръста на работните места. Някои компании посочват ръста на помощите при безработица и новия кръг от чекове за подкрепа заради пандемията обезкуражават завръщането на работа, въпреки че отворените работни места доближават рекорд.

Дълъг период на вял ръст на работните места може да подкрепи призивите за нови разходи на правителството.

На некоригирана база работните места са нараснали с над един милион миналия месец. Сезонно коригираните данни обикновено показват по-голям ръст на работните места през април, което отчасти може да обясни защо основният брой не отговаря на прогнозите.

Друга причина за по-умерения ръст на заетостта са проблеми в снабдителните вериги на страната. Например производството на автомобили е било сериозно засегнато от недостига на полупроводници. Данните за работните места показват, че новооткритите позиции в промишленото производство са намалели с 18 хил. през април заради резкия спад на работните места при автомобилните производители.

Средното почасово заплащане е нараснало с 0,7% през април спрямо месец по-рано до 30,17 долара, показват данните за работните места. Данните за заплатите през април показват, че ръстът на търсенето на служители, свързан с възстановяването от пандемията, може да подложи на натиск заплащането към нарастване, съобщи министерството на труда в комюнике.

Участието в трудовата сила – индикатор за процента американци, които или работят, или търсят работа, е нараснало до 61,7% през април спрямо 61,5% през март, подкрепено вероятно от ръста на ваксинираните, който стимулира повторното отваряне на много обекти за търговия на дребно, ресторанти и бизнеси в сферата на развлеченията.

Средно отработените часове седмично са нараснали с най-бързия си темп от началото на воденето на статистика през 2006 г.

Участието в трудовата сила при мъжете на възраст от 25 до 54 години се е повишило миналия месец, а при жените е намаляло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още