IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на руската икономика се забавя с повече от очакваното през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на страната нараства с 3,5% на годишна база, подкрепен от силния добив на петрол и газ, общото производство и продажбите на дребно

20:05 | 18.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическият растеж на Русия се забавя през първото тримесечие, тъй като първоначалното въздействие на санкциите, наложени от Запада след нахлуването на руските военни в Украйна, започва да натежава, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нараства с 3,5% на годишна база, което е по-малко от отчетените през предходното тримесечие 4%, сочат данни на Федералната статистическа служба.

Ръстът изостава от очакваните от анализатори, анкетирани от Bloomberg, 3,7%, но съвпада с оценката на руското Министерство на икономиката.

Добивът, който включва петрол и газ, помага за стимулиране на растежа, като се увеличава с 8,5%. Общото производство расте с 5,1 на сто, докато селскостопанската продукция се увеличава с 1,9%. Продажбите на дребно отчитат ръст от 3,5 на сто.

руска руска

Голяма част от данните обаче са отчетени преди руският президент Владимир Путин да обяви атаката срещу Украйна на 24 февруари, последвана от мащабните санкции на САЩ и техните съюзници.

Тези наказателни мерки, които засегнаха големите руски финансови институции и компании и предизвикаха излизането на чуждестранните фирми, се очаква да доведат до дълбока рецесия в Русия, като икономиката ѝ ще се свие с до 10% през тази година, според прогнозата на Руската централна банка.

В същото време Bloomberg Economics прогнозира, че икономическият растеж от първото тримесечие ще отстъпи място на дълбок спад на БВП през второто тримесечие. „Засега обаче изглежда, че санкциите водят до постепенен спад, а не до внезапен срив“, изтъква Скот Джонсън, икономист от BE.

По-умереното потребителско търсене помага за омекотяване на инфлацията, която все пак расте след инвазията в Украйна, посочват от статистическата служба Росстат в отделен доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още