IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заетостта в САЩ се ускорява, но повишението на заплатите разочарова

Безработицата в страната се повишава леко до 4,4 на сто

16:18 | 07.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на заетостта в САЩ се ускорява през юни, но пък динамиката при заплатите отново разочарова, съобщава Bloomberg, като се позовава на данни на министерството на труда.

Новосъздадените работни места извън земеделието през юни достигат 222 хил., като надхвърлят очакванията за 178 хил. нови позиции.

Графика: TradingEconomics.com

Безработицата се повишава леко от 4,3%, което беше 16-годишно дъно, до 4,4 на сто.

Средните почасови възнаграждения растат с 0,2% на месечна база и с 2,5% на годишна, като и двете стойности са с 0,1 процентен пункт под очакванията.

Ръстът на заетостта е широко базиран и подкрепен от най-големия скок в правителствените назначения от близо година.

Това, че новите назначения продължават да растат е доказателство за този вид издръжливост на пазара на труда, която може да доведе до по-силен ръст и при заплатите, коментира Bloomberg. Същевременно данните може и да отразяват младите хора, които точно са завършили образованието си и навлизат на трудовия пазар. Това по всяка вероятност се приветства от работодателите, които се затрудняват при намирането на служители.

„Макар че ръстът на заплатите е под пика от предишни експанзии, стойността може да е обект на натиск от страна на ниска продуктивност и от пенсионирането на високо платените бейби бумъри“, коментира Стивън Стенли от Amherst Pierpont Securities.

В крайна сметка докладът отбелязва сравнително силен финал на второто тримесечие за трудовия пазар и това би трябвало да продължи да подкрепя потребителските разходи занапред, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още