IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заплатите в Австралия още не е достатъчен за лихвено повишение

Темпът на растеж на заплатите ще се ускори, но ще бъде изяден изцяло от високата инфлация, смятат икономисти

11:06 | 23.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на растеж на заплатите в Австралия се е ускорил през последното тримесечие на 2021 г., но все още не е достатъчен, за да доведе до лихвено повишение от страна на Австралийската централна банка, пише Bloomberg.

Ценовият индекс на заплатите се е увеличил с 2,3% през последните три месеца на 2021 г. на годишна база, докато очакванията на икономистите бяха за повишение от 2,4 на сто, съобщи Австралийското статистическо бюро в сряда. Спрямо предходното тримесечие увеличението е било в размер на 0,7%.

Данните са важни за дебата относно паричната политика на страната. Според централната банка докато заплатите не нараснат значително, то е малко вероятно инфлацията устойчиво да се върне на целевото равнище между 2-3%. Гуверньорът Филип Лоу многократно е заявявал, че ще повиши лихвите, стига да е сигурен в устойчивостта на ръста на потребителските цени.

„Темпът на растеж на заплатите остава умерен, до голяма степен в съответствие с прогнозите на централната банка“, каза ръководителят по глобална фиксирана доходност и икономика на Австралия Су-Лин Он от Royal Bank of Canada. “Ръстът на заплатите се движи в правилната посока и може допълнително да се подсили, но към момента изглежда в съответствие с посланието на банката за търпение“, допълни експертът.

Централните банкери се опитват да намалят безработицата под 4%, което да доведе до по-бърз ръст на заплатите. Според Лоу обаче дори при такъв случай отново ще отнеме време заради „инерцията“ на процеса на определяне на заплатите.

Към момента основният лихвен процент на централната банка е на ниво от 0,1%. Инвеститорите и някои икономисти смятат, че през юни можеда има лихвено повишение, докато по-голямата част от икономистите са на мнение, че то ще се случи през август.

Една от причините за забавения ръст на заплатите в Австралия е липсата на преразпределяне на работните места и на работниците в търсене на по-високи заплати.

"Битката между по-висок ръст на заплатите и високата инфлация ще е основен икономически проблем за Австралия“,  казва икономистът в Indeed Inc. Кейлъм Пикъринг. „Очакваме ръстът на заплатите да се подобри – обикновено това се случва, когато безработицата е на устойчиво ниски нива, но този ръст може да бъде изяден изцяло от високата инфлация“, каза още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още