IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заплатите във Великобритания е на 6-месечно дъно при рекордна заетост

Това допълнително затруднява АЦБ да вземе решение за лихвите в страната

12:25 | 17.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Растежът на заплатите на британските работници се е забавил до най-слабия си темп от шест месеца насам въпреки рекордната заетост, затруднявайки допълнително Английската централна банка (АЦБ) при взимането на решение дали да повиши лихвените проценти за втори път от началото на глобалната финансова криза, съобщава Ройтерс.

Средното седмично заплащане нараства с 2,5% на годишна база за трите месеца до май, губейки от скоростта си, след като пред предходните три месеца се повиши с 2,6%. Това е най-слабото темпо на растеж от миналия ноември.

Ръстът на заплатите без бонусите – показател, който понякога дава по-добра представа за основната тенденция, показва близка стойност – увеличение от 2,7%. И двете четения са в съответствие със средната прогноза в проучване сред икономисти, проведено от Ройтерс.

Британската икономика изглежда се възстановява след забавянето през първото тримесечие, когато необичайно тежката зима навреди на търсенето.

От представените днес данни става ясно още, че безработицата остава на най-ниското си ниво от 1975 г. насам – 4,1%, докато делът на работещите се е повишил до рекордните 75,7%, след като през първите три месеца на годината са били създадени 137 хил. работни места.

„Рекордната заетост е ясен сигнал, че пазарът на труда продължава да се развива с добри темпове“, коментира Мат Хюджес от Бюрото за национална статистика.

Така или иначе е факт, че след вота за Brexit през 2016 г. икономическият растеж на Острова се забави заради високата инфлация и несигурността за бизнеса. Освен това в понеделник Международният валутен фонд намали прогнозата за растежа на Великобритания за 2018 г. до 1,4%.

Растежът на заплатите е един от показателите, който централна банка ще вземе под внимание при решението си за лихвените проценти в страната през следващия месец.

Управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви в началото на месеца, че икономиката и заплатите растат според очакванията на централната банка, което вероятно ще доведе и до повишение на лихвите. Но този ход има и своите противници във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още