IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в броя работещи в Япония достигна 36-годишен връх през декември

Пазарът на труда в Страната на изгряващото слънце показа признаци на възстановяване преди омикрон

09:59 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През декември е имало 116 предложения на всеки 110 кандидат, става ясно от данните, публикувани във вторник.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

През декември е имало 116 предложения на всеки 110 кандидат, става ясно от данните, публикувани във вторник. Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата в Япония неочаквано е намаляла през декември, което е сигнал, че пазарът на труда в страната е продължил да се възстановява в края на 2021 г. преди бързото разпространение на омикрон щама, съобщи Bloomberg

Нивото на безработица се е свило до 2,7%, показаха данните на министерството на вътрешните работи, публикувани във вторник. Броят на работещите се е увеличил с 490 хил. души, което е най-голямото увеличение от 1986 г. насам. Очакванията на анализаторите бяха безработицата да се задържи до ниво от 2,8 на сто.

日本人 日本人

Източник: Bloomberg

Друг доклад, публикуван във вторник, показа, че броят на офертите за работа е надминал този на кандидатите, но с малка разлика. През декември е имало 116 предложения на всеки 110 кандидати спрямо 155-е позиции, предлагани две години по-рано.

Въпреки че пазарът на труда показа признаци на продължаващо възстановяване в края на 2021 г., появата на омикрон и бързото покачване в броя новозаразени помрачиха икономическите перспективи през това тримесечие.

Дневният брой на положителните случаи се е увеличил от под 500 души в началото на януари до над 80 хил. души на национално ниво. Близо половината от болничните легла са заети в Токио - това е близо до границата, достигането на която губернаторът на Токио Юрико Койке заяви, че може да доведе до обявяването на ново извънредно положение.

„Пазарът на труда отчиташе постепенно подобряване до миналия декември, но омикрон прави трудно определянето на силата на пазара за в бъдеще“, каза икономистът в  SMBC Nikko Securities Коя Миямае.

„Бизнесът може да започне да се колебае при наемането [на служители] и търсещите работа също могат да изберат да изчакат за момента“, коментира експертът.

Очакванията са в последните три месеца на миналата година японската икономика да е отчела ръстове, но бързото разпространение на омикрон варианта на коронавируса кара все повече анализатори да изтъкват риска от поредно свиване през текущото тримесечие.

„Свиването на безработицата в Япония през декември отразява силното търсене на работна ръка в сектора на производството, където новите оферти за работа са нараснали с 34,6% за година. Но увеличението в съкратените работни места изтъква риска от слабост другаде – по-точно в сектора на услугите, който е най-засегнат от ограничителните мерки“, каза икономистът Юки Масуджима.

Продължаващите субсидии за запазване на работните места от правителството на премиера Фумио Кишида вероятно ще продължат да подкрепят заетостта дори ако икономиката отслабне. Дори в най-лошите времена на кризата японската безработица никога не е била над 3,1%.

"Нивото на безработица в Япония остана непроменено до голяма степен заради фискалната подкрепа от правителството, но идва момента, в който трябва да преценим доколко тя [подкрепата] е добра за икономиката в дългосрочен план“, каза още Миямае.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още