IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в промишленото производство на еврозоната надмина очакванията

Проблемите с веригите на доставки са намалели, но продължават да затрудняват дейността на компаниите

13:35 | 12.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Промишленото производство в страните с единна валута се е свило с 1,5% през ноември. Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, прогнозираха повишение от 1,4%. <em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Промишленото производство в страните с единна валута се е свило с 1,5% през ноември. Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, прогнозираха повишение от 1,4%. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Промишленото производство в еврозоната се е увеличило през ноември въпреки световните проблеми с веригите на доставки и покачващите се производствени цени, пише MarketWatch.

Индустриалното производство в региона се е увеличило с 2,3% през ноември на месечна база, надминавайки очакванията на икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, за повишение от 0,4%. Данните на европейската статистическа служба Евростат показват, че производството на нетрайните потребителски стоки е нараснало с 3,2%, на капиталовите стоки с 1,5%, на енергийните с 1,2%, а на междинните стоки - с 0,9 на сто. Спад се отчита единствено при трайните потребителски стоки в размер на 0,2 на сто.

Най-голямото месечно увеличение евростат отчита в Ирландия, където ръстът е 37,3% на месечна база.

На годишна база обаче показателят за еврозоната е намалял. Промишленото производство в страните с единна валута се е свило с 1,5% през ноември. Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, прогнозираха повишение от 1,4%.

Европейската статистическа служба ревизира и данните за показателя за октомври в посока надолу от 1,1% ръст на месечна база до 1,3% спад. На годишна база увеличението вече не е 3,3% през октомври, а 0,2 на сто.

Индексът на мениджърите по поръчките на IHS Markit в еврозоната показа допълнително облекчаване на проблемите с веригите на доставки през декември. Компаниите се възползваха от него и добавиха нови поръчки с най-бързия темп, отчетен някога, посочват от IHS Markit.

„Надяваме се в краткосрочен план това да допринесе за необходимо облекчение в графиците за производството, които бяха силно притиснати от недостига на суровини“, каза старши икономистът в IHS Markit Джо Хайес.

Въпреки облекчението в доставките, условията в сектора на производството са продължили да разочароват.

Индексът на мениджърите по поръчките в производството в еврозоната е спаднал до 58 пункта през декември, което е най-ниското ниво от десет месеца, показват още данните на IHS Markit. За сравнение през ноември показателят се е равнявал на 58,4 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още