Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ръстът в световните акции подкрепи печалбата на швейцарската централна банка

SNB е реализирала печалба в размер на 13 млрд. франка от позициите си в чуждестранна валута и е отчела печалба от 7 млрд. франка от 1040 тона злато

Ръстът в световните акции подкрепи печалбата на швейцарската централна банка

Снимка: Bloomberg

Швейцарската централна банка (SNB) очаква годишна печалба от 21 млрд. швейцарски франка (23,72 млрд. долара) за 2020 г., тъй като нарастващите цени на акциите повишават стойността на огромните инвестиции в чуждестранна валута, пише Ройтерс.

SNB е реализирала печалба в размер на 13 млрд. франка от позициите си в чуждестранна валута и е отчела печалба от 7 млрд. франка от 1040 тона злато, които притежава.

Стойността и на двата актива се увеличи по време на коронавирусната криза, тъй като инвеститорите търсеха убежища като златото и инвестиции във фондовите пазари, които бяха подкрепени от ниските лихвени проценти на централните банки в подкрепа на засегнатите икономики.

Например в САЩ, където SNB държи дялове в близо 2500 компании, включително Apple и Tesla, индексът S&P 500 е нараснал с 16%, а индексът Nasdaq Composite е скочил с 44% през 2020 г. 

Още по темата

Инвестициите са продукт на покупките на чуждестранна валута на SNB, които тя засили миналата година, а това подтикна Съединените щати да определят страната като валутен манипулатор.

В същото време печалбата на SNB е по-ниска от 48,9 млрд. франка, които тя отчете за 2019 г., тъй като отслабващият долар намали размера на печалбата, обърната във франкове.

SNB може да разпредели 4 млрд. франка на швейцарското правителство и кантоните, същото ниво от миналата година, въпреки че дивидентите на акционерите ще останат на ниво от 15 франка, колкото е и законният максимум.

И все пак печалбата едва ли ще бъде повод за тържество за управителя й Томас Джордан.

„SNB, както и другите инвеститори, се възползва от средата с ниски лихвени проценти, въведена от централните банки за справяне с коронавирусната криза, която подсили пазарите на акции по света“, каза икономистът на UBS Алесандро Бий.

„Но въпреки че това е добра новина за финансовите резултати на SNB, тя е лоша новина за паричната политика на банката, тъй като ниските лихвени проценти поддържат натиска за поскъпване върху швейцарския франк и ограничават способността на SNB да коригира собствените си отрицателни лихвени проценти“, обясни той.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Търговският баланс на еврозоната остава положителен и през август