IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саджид Джавид: Не очаквам рецесия във Великобритания

Желаем да постигнем "разумна" Brexit сделка, но е правилно да се подготвим за развод с ЕС без сделка, казва финансовият министър

15:31 | 09.08.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският финансов министър Саджид Джавид. Снимка: Ройтерс</p>

Британският финансов министър Саджид Джавид. Снимка: Ройтерс

Британският финансов министър Саджид Джавид се опита да омаловажи слабите данни от Острова, отбелязвайки, че икономическите фундаменти на страната остават силни и че това е предизвикателен период за цялата глобална икономика.

Правителството е решено да гарантира сигурност относно предстоящия на 31-ви октомври Brexit, посочи той и допълни, че заплатите във Великобритания растат, а заетостта е рекордно висока.

"Все още се очаква да растем по-бързо от Германия, Италия и Япония през тази година", отбеляза Саджид Джавид пред BBC, коментирайки първото свиване на БВП от 2012-а година насам.

Той посочи, че спадът на БВП през второто тримесечие отразява "волатилността" на икономически данни и че "по никакъв начин не е изненадващ".

Финансовият министър обаче изобщо не очаква икономическа рецесия в Обединеното кралство.

Британският финансов министър посочи, че желае да сключи разумна сделка за Brexit с Европейския съюз, но ако това не е възможно, тогава нямало да се изплаши от излизане на Великобритания без споразумение.

„Ако не се стигне до сделка, не се страхувам от нищо, не се притеснявам за това. Мисля, че ще сме готови за това, ще преминем през Brexit и ще излезем по-силни и още по-издръжливи", заяви Саджид Джавид пред Sky.

"Великобритания желае да постигне "разумна" Brexit сделка, но е правилно да се подготви за развод с ЕС без сделка", допълни той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 12
studioaa
преди 4 години
Скоро еврогейрото ще стигне до 0.5-0.6$ ако изобщо може да оцелее след като Националния Фронт спечели изборите във Франция и Алтернатива за Германия повтори успеха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Преди 10 години една Британска рупия се разменяше за 2.15 долара, днес се гърчи 1.20 и туй, ако не е валутна манипулация :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още