IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отбелязват ръст на БВП от 2,1% за третото тримесечие

Разходите за лично потребление са допринесли най-много за растежа

16:53 | 20.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Брутният вътрешен продукт на САЩ се е увеличил с 2,1% на годишна база през третото тримесечие, съобщиха от Министерството на търговията. Така икономиката е нараснала с темпо от 2% през периода от април до юни, информира Ройтерс.

Разходите за лично потребление са допринесли най-много за растежа, увеличавайки се с 3,2%. Също така разходите на федералното правителство са добавили 0,22 процентни пункта към растежа, а разходите на местните правителства - 0,08 процентни пункта.

Трите намаления на лихвите от страна на Федералния резерв през тази година са повлияли положително на пазара на жилища. Централната банка на САЩ остави лихвените си проценти непроменени след заседанието си през миналата седмица и сигнализира, че разходите за заемите могат да останат стабилни поне до 2020 г.

Производството изглежда се е стабилизирало поради намаляването на напрежението, причинено от 17-месечната търговска война между САЩ и Китай. Но може да забележим ново забавяне, след като Boeing обяви в понеделник, че ще преустанови производството на най-продавания си модел 737 MAX през януари.

От друга страна бизнес инвестициите са спаднали с 2,3% през третото тримесечие. Ръстът на жилищните инвестиции се е понижил до 4,6% от 5,1%, отчетени през миналия месец.

Изглежда икономиката е поддържала умерената си скорост на растеж през четвъртото тримесечие, като отчетеният най-нисък процент на безработица от близо половин век подкрепя потребителските разходи. Страховете от рецесия, които обхванаха финансовите пазари през лятото, също изглежда са изчезнали.

Прогнозите за растеж за четвъртото тримесечие варират от 1,3% до 2,3%. Въпреки че растежът е сравнително силен, икономистите не очакват икономиката да постигне целта на администрацията на Тръмп за 3% ръст през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още