IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчетоха потребителска дефлация през май

Дефицитът по текущата сметка през първото тримесечие е на най-високото ниво от края на 2008 г., като достига 3,6% от БВП

16:54 | 14.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
САЩ отчетоха потребителска дефлация през май

Потребителските цени през май в САЩ се свиха с най-бързото темпо от почти 3 години и половина, след като домакинствата плащаха по-малко за бензин, осигурявайки на американския Федерален резерв допълнително пространство за подпомагане на икономиката, която показва признаци на забавяне, съобщи Ройтерс.

Индексът на потребителските цени регистрира спад от 0,3% през миналия месец, след като бе останал без промяна през април, съобщиха от американското министерство на труда. Това е най-резкият спад от декември 2008 г., макар че анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха той да е още по-голям.

Ако се изключат силно волатилните цени на храните и горивата, инфлационният натиск е умерен. Индексът за същинската инфлация е нараснал с 0,2%, оправдавайки предварителните прогнози и изравнявайки ръста от април.

Първоначалните молби за помощи за безработни през миналата седмица са се увеличили с 6 000 до сезонно изгладените 386 000, а данните за предходната седмица бяха коригирани в посока към повишение до 380 000 при предварително обявени 377 000, се посочва в друго съобщение на министерството. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха молбите да намалеят до 375 000.

Средният показател за първоначалните молби за помощи за последните 4 седмици, смятан за по-добра мярка за тенденциите на пазара на труда, е нараснал с 3 500 до 382 000.

Молбите се движат в тесен диапазон от април насам и липсата на напредък изглежда сочи за фундаментална слабост на пазара на труда. Ръстът на новите работни места през май бе най-слабият за последната година, при това след не особено добро представяне през април.

От американското министерство на търговията пък съобщиха, че дефицитът по текущата сметка се е разширил над очакванията през първото тримесечие, достигайки 137,3 млрд. долара, или 3,6% от брутния вътрешен продукт на страната, и е на най-високото си ниво от четвъртото тримесечие на 2008 г. През предходното тримесечие дефицитът възлезе на 3,1% от БВП.

Слабият резултат се дължи основно на свиването на излишъка в приходите и ръста на външнотърговския дефицит. Очакванията на анализаторите бяха за разширяване на дефицита по текущата сметка до 132,3 млрд. долара.

От министерството на търговията обаче коригираха дефицита за четвъртото тримесечие на 2011 г. до 118,7 млрд. долара от предварително обявените 124,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още