IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчита най-ниското ниво на търговския си дефицит от три години насам

Дефицитът е намалял до 63,2 милиарда долара посочват данните на Министерството на търговията

17:11 | 30.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

През ноември дефицитът на търговските стоки в САЩ неочаквано се е свил за трети пореден месец. На практика той достигна до най-ниският си размер за последните три години. Това е сериозен признак, че икономическият растеж на страната се задържа стабилен в края на годината, предава Bloomberg.

Дефицитът е намалял до 63,2 милиарда долара от 66,8 милиарда долара, отчетени през предишния месец, посочват данните на Министерството на търговията, публикувани в понеделник. Икономистите прогнозираха увеличаване на показателя до 68,7 милиарда долара.

През ноември износът на страната е нараснал с 0,7%, докато вносът е спаднал с 1,3%.

По-нататъшното свиване на търговския дефицит ще помогне за стимулиране на икономическия растеж през четвъртото тримесечие.

Докладът на министерството бе оповестен, след като САЩ и Китай постигнаха съгласие по условията на частичната търговска сделка помежду си. Китайският вицепремиер Лу Хъ трябва да ръководи делегация, която ще пристигне във Вашингтон в събота, за подписване на споразумението, съобщи в понеделник South China Morning Post.

Износът на автомобилни продукти се е повишил с 3,4%, докато този на потребителски стоки е нараснал с 2,6%. От друга страна най-много е намалял вносът на суровини за промишлеността и потребителски продукти и капиталови стоки.

Данните обаче обхващат само покупко-продажбата на стоки. Търговското министерство ще публикува пълни данни за международната търговия на САЩ на 7-и януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още