Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

САЩ отчитат неочакван ръст при продажбите на дребно

С изключение на автомобилите, продажбите се увеличават през август с 1,8%

САЩ отчитат неочакван ръст при продажбите на дребно

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано се повишават през август, като увеличението на покупките в редица категории компенсира по-слабото търсене на превозни средства, съобщава Bloomberg.

Обемът на общите покупки на дребно нараства с 0,7% през миналия месец, като Министерството на търговията ревизира в посока надолу данните за юли до спад от 1,8%.

С изключение на автомобилите, продажбите се увеличават през август с 1,8%.

Средната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, показва спад от 0,7% при общите продажби на дребно, като прогнозите варират от понижение от 3,3% до увеличение от 1,1 на сто.

Изненадващото подобрение при продажбите, подкрепено отчасти от пазаруването за новата учебна година, предполага устойчиво търсене на стоки. Данните показват по-стабилни постъпления от онлайн търговците на дребно, операторите на магазини и търговски комплекси, както и от магазините за хранителни стоки.

Делта вариантът на коронавируса ограничава търсенето на услуги, като засегнати остават заведенията и туризма. Данните за продажбите на дребно показват, че приходите в ресторантите и баровете са в застой през август. Приходите от магазините за хранителни стоки се повишават с 2,1%.

И все пак нарастването на броя на заразените с Covid-19, повишаването на цените и постоянните предизвикателства при доставките предизвикват вълна от понижения при прогнозите на икономистите за третото тримесечие.

Данните контрастират с публикуваната в сряда информация за фабричното производство в САЩ, което нараства през август по-слабо от очакванията поради негативното въздействие на урагана „Айда“ и недостига на суровини и работна ръка.

Макар че устойчивото търсене от потребителите, стабилните бизнес инвестиции и намаляващите наличности са подкрепили търсенето, изпълнението на нови поръчки е било засегнато от ограничената работна ръка в заводите и нарушените вериги на доставка. В бъдеще всяко смекчаване на тези ограничения ще подкрепи по-голям ръст на производството.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
2
 
1
преди 1 месец
САЩ отчитат неочакван ръст при продажбите на дребно >> Кое му е неочакваното бе Пурко? Печатницата на МАХ и хорицата бързат каквото имат да го обърнат в нещо реално. Жан Виденовата зима хлопа на портите Западни.

Още от Новини
Сигналът на Вайдман към ЕЦБ: Пазете независимостта си!