IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ревизират нагоре растежа на икономиката през четвъртото тримесечие

Ръстът на БВП е 1,4% на годишна база, по-ранните данни сочиха повишение от 1%

15:24 | 25.03.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Забавянето на американската икономика не е толкова голямo, колкото беше изчислено по-рано, съобщи Wall Street Journal. Ръстът на БВП е 1,4% на годишна база и е ревизиран нагоре от 1-процентовото повишение, изчислено при второто четене, сочат данни на Министерството на търговията.

Икономистите, анкетирани от Wall Street Journal, прогнозираха стойност без промяна на ниво от 1%.

Ревизирането на данните отразява преди всичко по-стабилното потребление, особено в сектора на услугите. Това говори за добра ситуация на вътрешния пазар за разлика от тази в чужбина, където производителите, енергийните компании и финансовите пазари се сблъскват с насрещни ветрове. 

Балансите на американските компании обаче отслабват. Корпоративните печалби след облагане с данъци се понижават с 8,1% четвъртото тримесечие в сравнение с предходното. Това е най-големият спад от първото тримесечие на 2011 г. насам. През периода юли – септември спадът на тримесечна база беше 3,3%. На годишна база през четвъртото тримесечие корпоративните печалби се свиват с 3,6 на сто. И все пак през 2015 г. в сравнение с предходната печалбите на компаниите растат с 3,3%.

Бизнес инвестициите също се свиват, при това не с 1,9%, а с 2,1%.

Ревизираните данни показват още, че потреблението на домакинствата нараства с 2,4%, а не с 2%, както по-рано беше съобщено. Тази промяна добавя 0,28 процентни пункта към увеличението от 1,4 пункта в ръста на БВП през октомври – декември 2015 г.

През цялата година потреблението расте с 3,1% - най-рязкото повишение от 2005 г.

Търговията не натежава толкова на икономиката през последното тримесечие. Износът се свива с 2%, а не с 2,7%, както второто четене на данните предполагаше.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още