IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ревизират нагоре ръста на БВП през първото тримесечие

Американската икономика се е разширила с 0,8% на годишна база, а не с 0,5%, както се смяташе по-рано

16:26 | 27.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската икономика е нараснала с по-бърз темп, отколкото първоначалните изчисления показаха, съобщава WBPonline. БВП на САЩ расте с 0,8% на годишна база, а не с 0,5%, каквато беше първата оценка. Все пак стойността е под очакванията на пазарите за повишение от 0,9 на сто.

Ръстът остава значително под тенденцията за два процента след рецесията, но като цяло анализаторите са единодушни, че има проблеми при приспособяването на данните към сезонните колебания и това води до слаби резултати първото тримесечие.

Ревизиите на данните засягат основно складовата наличност на компаниите и търговията. Бизнесът е натрупал стоки на стойност 69,6 милиарда долара, а не 60,9, като новата стойност е с 8,8 милиарда долара по-малко в сравнение с предходното тримесечие и това изтрива 20 базисни пункта от ръста на БВП, а не 33 базисни пункта, както беше първоначално съобщено. Вероятно компаниите ще трябва да разпродадат още от складовите наличности през второто тримесечие, освен ако потреблението не се ускори осезаемо, поради което инвестициите може да останат обект на натиск в низходяща посока.

Износът се свива с 2%, а не с 2,6 на сто, а вносът се понижава с 0,2%, а не расте с 0,2 на сто. Ревизиите допринасят за нетно повишение от 13 базисни пункта в ръста на БВП.

Като цяло без промяна или с минимални изменения остават данните за потреблението на домакинствата и бизнес инвестициите.

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още