IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са напът да отчетат свиване на търговския дефицит за пръв път от 2013 г.

Дефицитът през ноември се е понижил до най-ниското си ниво за последните три години

16:46 | 07.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Пиксабей</em></p>

Снимка: Пиксабей

Търговският дефицит на САЩ се е свил през ноември до най-ниското си ниво за последните три години, тъй като износът се е повишил на фона на размразяването в търговските отношения с Китай. В същото време вносът е спаднал до най-ниското си ниво от 2017 г. насам, информира Bloomberg.

Общият износ на стоки и услуги на САЩ през ноември е нараснал с 0,7% до 208,6 милиарда долара. Вносът за същия период е спаднал с 1% до 251,7 милиарда долара.

Дефицитът в търговията със стоки и услуги на САЩ се е свил до 43,1 милиарда долара през ноември спрямо 46,9 милиарда долара, отчетени през предишния месец, сочат данни на Министерството на търговията. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха дефицитът да достигне 43,6 милиарда долара. с с

Докладът на министерството посочва, че нивото на търговията ще подпомогне икономическия растеж през четвъртото тримесечие.

Цифрите също предполагат, че дефицитът може да се свие на годишна база за първи път от 2013 г. За първите 11 месеца на 2019 г. търговският дефицит на Щатите възлиза на 563 милиарда долара, в сравнение с отчетените през 2018 г. 566,9 милиарда долара.

Дефицитът при търговията със стоки с Китай се е свил до 25,6 милиарда долара, най-малкият от 2013 г. насам, сочат данните, събрани от Bloomberg. Износът за азиатската държава се повиши с 1,4 милиарда долара, най-много след февруари, докато вносът е намалял за шести пореден месец.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че споразумението, което двете държави обявиха за договорено през декември, ще бъде подписано във Вашингтон на 15-и януари.

На годишна база цялостната търговия на САЩ с Китай отчита рязък спад през 2019 г., поставяйки азиатската нация на трето място сред търговските партньори на Щатите, зад Мексико и Канада.

През първите 11 месеца на миналата година вносът на стоки от Китай е спаднал с 15%, а износът за страната е намалял с 11,4%.

В номинално изражение излишъкът от петрол е нараснал до рекордните 832 милиона долара, което допълнително засилва новия статут на САЩ като нетен износител. Вносът на петрол е спаднал до 27,2 милиарда долара - най-ниското ниво от 1994 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още