IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ въвеждат още правила за чуждестранните инвестиции

Разширяват се случаите, в които чуждестранните инвеститори ще се нуждаят от разрешението на комитета по чуждестранни инвестиции в САЩ, за да извършват дейност

20:00 | 14.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимкяа: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимкяа: Архив на Ройтерс

От Министерството на финансите в САЩ представиха в понеделник нови правила, предназначени да увеличат контрола над чуждестранните инвеститори, чиито потенциални участия в американския бизнес могат да представляват заплаха за националната сигурност, информира The Wall Street Journal.

Правилата, които ще влязат в сила през февруари, изясняват и разширяват случаите, когато чуждестранните инвеститори ще се нуждаят от разрешение от експертната комисия по национална сигурност - наречена Комитет за чуждестранни инвестиции в САЩ - преди да могат да вложат парите си в бизнес начинания в някои от щатите. Дейностите, за които се изисква специално позволение са свързани с обработка на лични данни или технологии, използвани от американските военни.

„Изглежда, че комитетът се стреми да балансира насърчаването на открита инвестиционна среда със същевременна защита на критичните области за националната сигурност“, каза Ан Салладин, адвокат от Hogan Lovells.

Правилата ще дадат възможност на инвеститорите от Австралия, Канада и Великобритания да избегнат проверка на някои сделки, тъй като тези страни разполагат със „стабилни механизми за пренос на технологии и добре интегрирана отбранителна индустриална база със Съединените щати“, се казва в съобщението на Министерството на финансите.

Джудит Алисън Лий, юрист по международна търговия в Gibson, Dunn & Crutcher LLP, заяви, че изключването на страни като Франция и Германия от тези критерии е озадачаващо.

„[Това е] най-сигурната и тясна селекция, която биха могли да направят“, каза тя.

Списъкът на страните може да нарасне, заяви високопоставен служител на Министерството на финансите.

Новите правила стават една от последните стъпки в прилагането на по-строгите ограничения съгласно закона от 2018 г., приет въз основа на твърдението, че придобиването на американски компании от китайски инвеститори би могло да представлява риск за националната сигурност.

Доскоро Комитетът нямаше правомощия да преразглежда някои сделки с недвижими имоти, включително тези, разположени в близост до американски военни бази. С новите правила този въпрос вече е решен в полза на експертната комисия.

Инвеститорите, чиито сделки не попадат в обхвата на задължителните прегледи на Комитета, все още могат доброволно да оповестяват сделките си, за да избегнат регулаторен контрол по-късно. Според закона „неразгласяването“ на инвестициите може да предизвика глоби.

"Но това до голяма степен остава доброволен процес", каза висшият служител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още