IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия: вторият в света производител на петрол с намаляващи добиви

И преди атаката върху петролните съоръжения производството и износът намаляват, но във връзка със стратегията на ОПЕК

17:12 | 17.09.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Саудитски правителствен говорител показва сателитни кадри от атаката на пресконференция.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Саудитски правителствен говорител показва сателитни кадри от атаката на пресконференция. Снимка: Ройтерс

След атаки с дронове върху две големи петролни съоръжения в Саудитска Арабия в събота половината от производствените мощности на страната са извън строя. Това оказва голямо влияние върху петролните пазари и глобалните доставки на петрол.

Както показват последните данни на BP, Саудитска Арабия е вторият по големина производител на петрол в света, който представлява 13 процента от общия добив за 2018 г., пише сайтът statista.com.

Саудитска Саудитска

Страната е най-големият износител на суров петрол в света. Цените на петрола в световен мащаб нараснаха до 20 процента след атаката.

САЩ подозират участие на Иран в удара. Бунтовническите групировки на хутите в Йемен поеха отговорност за нападението, но все още няма яснота кои страни са замесени.

Данните на statista.com показват, обаче, че добивът и износът на саудитски петрол са отслабвали и преди атаката. От ноември производството намалява с 11 милиона барела на ден до под 10. Износът пада още повече, като кралството се опитва да повиши цените като част от стратегията на ОПЕК.

Саудитска Саудитска

САЩ станаха лидер по износ на петрол и нефтопродукти за юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
По-вероятното, вече се случва: Щатите ставатжвсе юо-голям износител, отнемайки пазарен дял от ОРЕС+ .Пък те да разюравят, каквото си щат. Предложил съм им запознаване с MDP - концепцията и, като всички пълни и.ди.оти, нямат мозъчния капацитет да попитат какво, все пак, (въпреки, че не вярват на индивидуални играчи и могат да си сецсъмняват и критикуват колкото щат) та, дори на капка внимание и концентрация не са способни. Съответно, ще духат супата. Мъркат, не мъркат, атакуват този-онзи или трети -все тая. Насила да вземеш може, факт. Да дадеш - не. ДА ГО ДУ.ХАТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
По-вероятно е да се намали ползването на петрол, отколкото да свърши в следващите 100г..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
какво десетилетие , тия имат петрол за още един век напред поне :))) ... и то с темпа , с който помпат в момента :))) ...https://***.worldatlas.com/articles/the-world-s-largest-oil-reserves-by-country.htmlвъпросът не е дали има петрол , а колко ще се потребява ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
sdar
преди 4 години
Добивът пада, защото находищата не са вечни и с времето се изчерпват. Нормално е. Нали затова и СА се опитват да изместват икономиката си към други сфери, защото виждат данните и знаят, че след още и някое десетилетие петролът вече ще е почти изчерпан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още