IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saxo Bank: Политическият риск е голямото предизвикателство пред пазарите

"Разпадането на обществения договор" подхранва волатилността и гласовете против статуквото, смятат анализаторите

22:51 | 05.04.16 г. 1
Saxo Bank: Политическият риск е голямото предизвикателство пред пазарите

Политическата несигурност и нарастващите настроения против статуквото, които се забелязват около изборите в САЩ и с наближаването на гласуването на референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз (Brexit) през юни, са двa от най-големите рискове пред финансовите пазари през второто тримесечие на 2016 година, прогнозират от специалиста в онлайн търговията и инвестициите в различни активи Saxo Bank.

"Осем години, по време на финансовата криза, служителите взимат най-ниските си заплати в историята, спрямо БВП, докато в същото време корпорации се радват на най-високите си приходи преди облагане с данъци, в сравнение с БВП. Ние също така имаме най-ниските капиталови разходи в историята, заедно с най-ниското ниво на производителност. Тези неудачни три фактора обясняват възхода на крайната левица и крайната десница, тъй като те представляват най-голямото идейно разстояние при политическите елити", коментира Стийн Якобсен, главен икономист на Saxo Bank. 

"Избирателите изглежда  мислят, че хаосът е по-добър от "още от същото". Ние наричаме тази нова парадигма "разпадането на обществения договор".

На този фон прогнозите на Saxo за основните класове активи през второто тримесечие на 2016 г. са както следва:

Forex

С навлизането във второто тримесечие очакваме нашата тема за разпадналия се обществен договор да се усети най-силно при стерлингите, след като Великобритания върви към потенциален Brexit. Какво означава това на практика е неясно, но по отношение на валутата в момента, това вероятно ще има големи последици - особено по отношение на волатилността на обменните курсове със стерлинга.

Също така изглежда, че второто тримесечие може да бъде периодът, през който пазарът да започне да обмисля вероятността Доналд Тръмп да стане президент и какво би означавало това за икономиката на САЩ и по-конкретно, за долара. Има голям риск от отслабване на долара по време на изборите, в случай че проучванията показват голяма вероятност за победа на Тръмп, само поради факта, че Тръмп е дефиницията за неизвестна величина - отново, волатилността, на практика, е единствената гаранция.

По-нататък, общественият договор може да бъде под обстрел в Япония. Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода лесно ще постигне своята цел за 2% инфлация, но това най-вероятно ще се изразява в минус 2% или по-лоши показатели в реални изражения.

Облигации

Нарастващият натиск върху Европа за решаване на някои от текущите й проблеми може лесно да наводни отново пазара с облигации, заедно със страховете от Brexit и движенията против строгите икономии в периферията на Европа, потенциално водят до безпокойство на пазара. Оставаме предпазливи за финансите през второто тримесечие, като отчитаме ниската производителност, нарастващата (и все още неизвестна) регулация, по-високото съотношение на необслужваните заеми и най-вече нискотехнологичните бизнес модели.

Суровини

Суровините най-сетне дават признаци на стабилизиране след бруталната разпродажба през последните няколко години. Тази промяна е провокирана главно от златото и нефта. Купуването на злато беше почти непрекъснато през първото тримесечие, а хедж фондовете записват от рекордно къси до най-големите дълги позиции за 13 месеца – силен стимул би трябвало да имат „златните буболечки“, тъй като златото ще достигне, но няма да премине, 1310 щатски долара за унция.

Бързо напред с едно тримесечие и чувството се е подобрило от тежките дни в средата на януари, когато суровият петрол сорт Брент достигна 12-годишно дъно. Предпочитаният от нас диапазон за следващото тримесечие остава непроменен от първото тримесечие, а именно - между 35-40 щатски долара за барел - но вече без риск, изкривен надолу.

Ценни книжа

Волатилният старт на 2016 г. има отрицателно въздействие върху световните пазари на ценни книжа, като изпрати някои сектори в евтината зона, въз основа на нашия нов модел за оценка за Световния секторен индекс MSCI. В резултат цикличните сектори, като усмотрението на потребителя, материалите и финансите, стават евтини в сравнение с техните стандартизирани показатели за оценка – смятаме, че тези сектори ще се представят малко по-добре с навлизането във второто тримесечие.

Макро

На макроравнище има няколко ключови риска, свързани със събития през второто тримесечие, включително срещата на Федералния комитет по откритите пазари, която е на 15 юни, референдумът за Brexit – на 23 юни, и изборите в Испания. Въпреки това, дори ако плаваме безпрепятствено през очакваното повишаване на лихвата от Федералния комитет по откритите пазари през второто тримесечие, ценните книжа в развитите страни не изглеждат евтини в този момент – с приблизителен отскок от 10% от февруари, чрез преценка на резултатите.

Очакваме Италия да реализира рязък скок в приходите, след като националната финансова сфера се възстанови, докато разпределя дивидент от близо 3,5%. На другата крайност на скалата е Великобритания, която остава надценена вследствие на спада в жилищния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
"Избирателите изглежда мислят, че хаосът е по-добър от "още от същото". Ние наричаме тази нова парадигма "разпадането на обществения договор".--Факт! Тук е и корена на вече модерното "Аллах акбар!" - на хората им писна от тази убиваща (в буквалният смисъл) пирамида - "живот на заем"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още