IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите не успява да съживи икономиката на Великобритания

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора за май надхвърли очакванията

15:38 | 05.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в доминиращия сектор на услугите във Великобритания се повиши над прогнозите през май, но това не е достатъчно, за да се сложи край на стагнацията в икономиката, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit в сектора на услугите достигна 51 пункта през май, докато консенсусната прогноза беше за 50,5 пункта. От други данни, излезли по-рано през седмицата обаче стана ясно, че спад е отчетен в строителството и производството, както и при продажбите на дребно.

Взети заедно проучванията показват, че икономиката остава близо до стагнация, обясняват от IHS Markit. От Bloomberg обаче очакват слаб ръст на БВП.

При всички случай обаче забавянето ще се отрази сериозно при отчетения ръст от 0,5% през първото тримесечие на годината, когато икономиката беше стимулирана от натрупването на запаси заради Brexit и доброто представяне на потребителските разходи.

В проучването на Markit някои компании отбелязват, че свързаната с Brexit несигурност "допринася за потискане на бизнес и потребителските разходи".

Бизнесът задържа проектите на фона на несигурността по отношение на начина, по който Великобритания ще излезе от Европейския съюз, като влошеното доверие се отразява на потребителите и продажбите на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още