IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите поддържа германската икономика над повърхността

Затрудненията в производствения сектор обаче остават

20:12 | 21.02.19 г.
<p>
	Изглед към Франкфурт, Германия. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изглед към Франкфурт, Германия. Снимка: Архив Ройтерс

Доставчиците на услугите в Германия подкрепиха икономиката през февруари, докато свиването на производствения сектор се задълбочава на фона на напрежението и слабостта на световната търговия в автомобилната индустрия, съобщава Bloomberg.

Композитният индекс на мениджърите по поръчките на агенция Markit нарасна през февруари до четиримесечен връх от 52,7 пункта благодарение на изключителния опимизъм в сектора на услугите, който е на най-добрите си нива от септември миналата година. В същото време производството страда от най-големия спад на поръчките за износ от повече от шест години насам.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите дори изпревари консенсуната прогноза на пазара, достигайки 55,1 пункта. За сравнение, очакванията бяха за 52,8 пункта. В същото време идентияният показател, проследяващ промишления сектор, падна до 47,6 пункта при прогноза за 50 пункта, а именно падането под тази граница означава свиване.

Последните данни излизат в момент, когато Европейската централна банка се опитват да анализарат сериозността на забавянето в Германия и еврозоната, както и стратегиите за отговор.

„Производственият сектор и този на услугите продължават да се дивжат в различна посока“, коментира Фил Смит, икономист в IHS Markit.

Въпреки слабостта на германското производство, компаниите продължават да създават нови работни места според доклада на Markit.

„Това е изненадващо, като се имат предвид поръчките и липсата на натиск върху производствения капацитет“, каза още Смит. 

Постъпващите икономически индикатори все още предполагат, че текущата икономическата слабост може да се окаже само временна, след което е възможен отскок през втората половина на годината, посочи Бундесбанк в представения в понеделник редовен месечен икономически доклад. 

Слабите производствени поръчки, все по-мрачните бизнес нагласи и мудните бизнес инвестиции с оглед на растящата глобална несигурност в резултат на процеса на Brexit и на международните търговски конфликти предполагат, че е малко вероятно икономиката на Германия да възвърне възходящия си импулс през зимните месеци, прогнозира Бундесбанк и добави: "Всичко това подсказва, че основният темп на икономиката трябва да остане потиснат поне през първата половина на годината, но няма признаци, че забавянето ще се превърне в истински рецесионен спад".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още