IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите спря ръста на бизнес активността в еврозоната

Промишлеността отчита най-силното си разширяване за последните две години, показват данните за септември

12:40 | 23.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Този месец растежът на бизнес активността в еврозоната почти спря основно заради свиването на дейността в сектора на услугите. Това става на фона на нов ръст на случаите на коронавирус в много от държавите в региона, който подтикна правителствата да въведат нови блокади и ограничения, предава Ройтерс.

От своя страна секторът на промишлеността отчита най-силното си разширяване за последните две години, но дори това не може да компенсира проблемите  при услугите.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI за еврозоната на IHS Markit достига ниво от 50,1 пункта през септември в сравнение с  51,9 пункта, отчетени през август. Така измерителят остава само на крачка над ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

Активността в промишлеността на еврозоната нараства до 53,7 пункта през септември от 51,7 пункта през август, а PMI за сектора на услугите в региона отбелязва спад от 50,5 пункта през август до 47,6 пункта през септември.

Картината сред основните икономики на валутния регион не е много по-различна. Общият индекс на мениджърите по поръчките в Германия достигна 53,7 пункта през септември в сравнение с 54,4 пункта през август. Показателят за сектора на промишлеността в най-голямата европейска икономика нараства от 52,5 до 56,6 пункта през този месец, но активността при услугите се свива от 52,5 до 49,1 пункта.

Във Франция общият индекс на мениджърите по поръчките PMI преминава в територията на свиването, спадайки от 51,6 до 48,5 пункта през септември. Измерителят за промишлеността отчита повишение от 49,8 до 50,9 пункта, а PMI за сектора на услугите се понижава от 51,5 до 47,5 пункта през септември.

„Икономическото възстановяване на еврозоната спря през септември, тъй като нарастващите случаи на COVID-19 доведоха до нов спад в дейността в сектора на услугите в региона“, каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit.

„Наблюдава се икономика на две скорости, като фабриките съобщават, че растежът на производството се стимулира от нарастващото търсене, особено от експортните пазари и възобновяването на търговията на дребно в много страни, но по-големият сектор на услугите отново потъна в упадък“, добави той.

С намаляването на търсенето и част от дейността компаниите в сектора на услугите свиват броя на персонала си за седми пореден месец. Така подиндексът на заетостта спада до 47,6 от 47,8 пункта.

От своя страна подиндексът за износа се повишава до 56,8 от 55,6 пункта, достигайки най-високото си ниво от началото на 2018 г. Подиндексът на новите поръчки нараства до 57,1 от 55,4 пункта, което предполага, че възстановяването на производството ще продължи.

Общият оптимизъм се подобри, като общият подиндекс на бъдещата продукцията се повишава до 60,3 от 57,8 пункта, отчитайки най-високото си ниво от февруари.

От друга страна бизнес активността във Великобритания също започна да се забавя. Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI в Обединеното кралство достига ниво от 55,7 пункта през септември в сравнение с 59,1 пункта, отчетени през август. Показателят за сектора на промишлеността спада от 55,2 до 54,3 пункта, а активността при услугите, намалява от 58,8 до 55,1 пункта. в в

„Първоначалният отскок след блокадите срещу Covid-19 показа признаци на отслабване“, каза Крис Уилямсън, икономист в IHS Markit. „Растежът може да отслабне допълнително в зимните месеци, особено ако мерките срещу заразата бъдат затегнати“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още