IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в еврозоната натежава над възстановяването през август

Икономистите не са сигурни дали да очакват още стимули от страна на ЕЦБ

12:33 | 03.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Възстановяването на активността в еврозоната през август се забавя в сравнение с предходните месеци, като секторът на услугите в 19-членния валутен регион отчита доста слабо разширяване, показват резултатите от редовното проучване на IHS Markit. Поръчките се увеличават с по-бавни темпове, съкращенията на работни места продължават и увереността относно перспективите намалява.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI, отчитащ активността както в сектора на услугите, така и в промишлеността, в еврозоната спада до 51,9 пункта през август от 54,9 през юли. Показателят само за сектора на услугите достига ниво от 50,5 пункта през август в сравнение с 54,7 пункта от юли. Все пак измерителите остават над ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването. еу еу

„Възстановяването загуби почти цялата си скорост“, казва Крис Уилямсън, икономист в IHS Markit. „През есента още очакваме силно възстановяване от срива през пролетта, но проучването подчертава, че политиците трябва да останат твърдо фокусирани върху поддържането на процеса“, коментира той.

Следващата среща на Европейската централна банка е само след седмица. След като над 800 милиарда евро (945 милиарда долара) остават да бъдат похарчени по програмата за спешно изкупуване на активи, не е ясно дали централните банкери изобщо ще помислят за увеличаване на стимулите.

Членът на Изпълнителния съвет на банката Изабел Шнабел заяви, че според последните данни, които все още са в голяма степен в съответствие с очакванията, засега няма нужда да се коригира политиката.

Сред основните икономики на еврозоната се забелязва подобна тенденция. Активността в Германия продължава да нараства, но с малко по-бавен темп. Индексът на мениджърите по поръчките PMI в най-голямата икономика на валутния съюз спада от 55,3 до 54,4 пункта през август. Измерителят за сектора на услугите също отчита понижение от 55,6 до 52,5 пункта за периода.

Икономистът на IHS Markit Фил Смит казва, че данните от проучването показват, че икономическият прогрес през август е задвижван предимно от вътрешното търсене, което само по себе си е отслабено от загубите на работни места по време на пандемията. „Въпреки това картината на фронта на заетостта започва да изглежда малко по-обнадеждаваща, като признаците за ръст на заетостта в сектора на услугите са придружени от намаляване на скоростта на съкращенията в производството“, добавя Смит.

Във Франция  растежът на бизнес активността се забавя още през август в сравнение с юли. Новите поръчки стагнират, тъй като втората по големина икономика в еврозоната изпитва трудности заради  прекъсването на търговията, причинено от пандемията от COVID-19.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в страната пада от 57,3 до 51,6 пункта през август, а активността в сектора на услугите намалява от 57,3 до 51,5 пункта.

„Последните данни за PMI са разочароващи след рязкото нарастване на активността в частния сектор, наблюдавано през юли, което породи надежди, че френската икономика може да претърпи бързо възстановяване към нивата си отпреди коронавируса“, ​​казва икономистът от IHS Markit Елиът Кер. „Тези надежди са опровергани и е по-вероятно юли да е бил извънреден случай, предизвикан от значително увеличение в броя на отворените предприятия“, коментира той.

По-мрачна е картината в Испания и Италия, където PMI индексите за секторите на услугите спадат съответно до 47,7 пункта и 47,1 пункта, минавайки в зоната на свиването.

От друга страна активността във Великобритания продължава да нараства. Индексът на мениджърите по поръчките PMI в Обединеното кралство се повишава до 59,1 пункта през август от 57 пункта през юли. Показателя за сектора на услугите също отчита ръст от 56,5 до 58,8 пункта.

Някои икономисти обаче гледат на сегашната сила на PMI със скептицизъм, тъй като тя отразява неизбежно подновените бизнес операции след премахването на ограниченията, а не възстановяване на производството, което може да отнеме години.

Индексът на заетостта в проучването намалява за първи път от три месеца.

Крис Уилямсън посочва, че способността на компаниите да се справят с оттеглянето на мерките за икономическа подкрепа от страна на правителството сега е „актуалният въпрос“. Правителствената схема за подпомагане на работните места подкрепя общо почти 10 милиона служители от старта си през април.

"Притеснителното е, че много компании вече се подготвят за по-тежки времена в бъдеще, по-специално чрез по-нататъшно ожесточено съкращаване на работни места", казва Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още