IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в Китай нараства при по-силно потребителско търсене

Фирмите за услуги наемат повече работници за четвърти пореден месец през ноември и то с много по-бързи темпове, докато доверието в бизнеса се подобрява

11:26 | 03.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ivan Abreu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ivan Abreu/Bloomberg

Ръстът в сектора на услугите в Китай се ускори през ноември, подкрепяйки по-нататъшно възстановяване на потребителското търсене, след като страната овладя епидемията от коронавирус.

Индексът на мениджърите по поръчки за услугите PMI на Caixin/Markit за ноември се повиши до 57,8 пункта, второто най-високо ниво от април 2010 г. Показателят се повиши от нивата от 56,8 пункта през октомври, като остава над границата от 50 пункта, съобщава Ройтерс.

PMI PMI

Новият бизнес в сферата на услугите достига най-високото ниво от април 2010 г., като експортният бизнес се разширява за първи път от пет месеца, показва проучването.

Фирмите за услуги наемат повече работници за четвърти пореден месец през ноември и то с много по-бързи темпове, докато доверието в бизнеса се подобрява до най-високото ниво през последните повече от девет години.

Силното възстановяване до голяма степен отговаря официалните статистически данни, публикувани по-рано тази седмица, според които цялостното икономическо възстановяване на Китай става все по-балансирано и по-широкообхватно въпреки опасенията, че нови отделни случаи на COVID-19, открити в някои части на страната, могат да засегнат на потребителската активност.

Анализаторите очакват инерцията за възстановяване да продължи още няколко месеца.

„В обобщение, както производственият, така и секторът на услуги, се възстановиха с по-бързи темпове, тъй като търсенето в чужбина продължаваше да се разраства, а заетостта отбелязваше значително подобрение“, коментира Уанг Же, старши икономист в Caixin Insight Group.

„Очакваме икономическото възстановяване да продължи няколко месеца. В същото време решението за постепенно прекратяване на мерките за облекчаване, стартирани по време на епидемията, ще изисква внимателно планиране, тъй като несигурността все още съществува вътре и извън Китай “, предупреди Уанг.

Проучването също така показа, че по-голямото търсене дава възможност на фирмите да прехвърлят някои от по-високите си разходи върху клиентите чрез повишаване на цените на продукцията. Подиндексът за начислените цени се повиши до най-високото ниво от февруари 2010 г.

Секторът на услугите представлява около 60% от китайската икономика и половината от работни места в градовете, като включва много малки частни компании, които се възстановяват по-бавно от здравната криза, отколкото големите производители.

Анализаторите очакват китайската икономика да нарасне с около 2% през 2020 г., най-слабият ръст от 1976 г., но все пак далеч по-голям от другите големи икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още